Vágólapra másolva!
Bíztatóan indult az idei év turisztikai szempontból, ugyanis januárban és februárban jelentősen több amerikai és japán turista érkezett hazánkba, akiket korábban a szeptemberi terrortámadás rettentett el az utazás gondolatától.
Vágólapra másolva!

A fent említett országokból érkező vendégek rendelkeznek a legnagyobb vásárlóerővel, ezért számuk növekedése elsősorban a négy- és ötcsillagos szállodák kilátásait javítja. A Gazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint januárban és februárban 9 százalékkal több USA-beli és 11,5 százalékkal több japán vendégéjszakát regisztráltak, ami már eléri a szeptember előtti szintet.

A nemzetközi visszarendeződés már ilyen ütemben halad, ugyanis a Turisztikai Világszervezet (WTO) prognózisa szerint csak az év második felére állhat helyre az elmúlt években megszokott forgalom. Idegenforgalmi elemzők szerint Európában az idén csupán 1-1,5 százalékos növekedésre lehet számítani. Szintén optimistán tekint a jövőbe egy másik nemzetközi turisztikai szervezet, a WTTC (Turisztikai Világtanács) is, amely szerint az ide év stabilizációját rekordbevétel fogja követni 2003-ban.

Az MNB előzetes adatai szerint a turizmusból származó devizabevételek februárban elérték a 246 millió eurót, ami 10,3 százalékos növekedést jelent a tavaly februárihoz viszonyítva. Ezzel párhuzamosan emelkedtek a kiadások is, hiszen ez a tavalyi 92 millióról 113 millió euróra növekedtek, ami 22,8 százalékos élénkülés. Így az egyenleg 132 millió euró volt, ami 0,8 százalékkal haladja meg a tavaly februári szintet.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 480 ezer vendég több mint 1,2 millió vendégéjszakát töltött el, ami azt jelenti, hogy a vendégek száma 4,5 százalékkal, míg a vendégéjszakáké 2,2 százalékkal növekedett. A számok azt mutatják, hogy a január és február kedvező volt a gyógyhotelekben, ugyanis 2001-hez viszonyítva 73,2 százalékkal több külföldi és 53 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak.

(Üzleti Negyed)