Kevesebb a jogsértés a minimálbérek kifizetésénél

Vágólapra másolva!
Csökkent a kötelező minimálbérre vonatkozó jogszabályt megsértő munkaadók száma, az ellenőrzésbe bevontak köréből a múlt évi 15,1 százalékról 8,4 százalékra - közölte Békés András, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A felügyelők a január és április közötti bérkifizetési időszakra vonatkozóan 2834 munkaadót ellenőriztek, ahol 48 358 munkavállaló dolgozott. A munkaügyi szabálytalanságokat elkövető munkaadók száma 811 volt, a szabálysértések 15 099 dolgozót érintettek. A minimálbérre vonatkozó szabályokat 239 munkáltató nem tartotta be, akik 1691 főnek nem fizették ki az előírások szerinti minimálbért.

A felügyelők 52 olyan esettel találkoztak, ahol írásos munkaszerződés nélkül foglalkoztatták a dolgozót, tehát nem volt garancia a minimálbér kifizetésére. A magasabb minimálbér másik megkerülési formája, hogy színlelt megbízási vagy vállalkozási szerződés megkötésére kényszerítik a dolgozót, de előfordult a színlelt részmunkaidős foglalkoztatás is, amikor papíron részmunkaidőre szólt a szerződés, a minimálbérnél alacsonyabb díjazással, a valóságban viszont teljes munkaidőt teljesített a dolgozó. A felügyelők nemcsak azt ellenőrizték, hogy papíron szerepel-e legalább a kötelező minimálbér mértéke, hanem annak kifizetését is számon kérték. A kivetett munkaügyi bírságok összege meghaladta az 50 millió forintot.