A csehek is Gripeneket vesznek

Vágólapra másolva!
A cseh kormány hétfőn 24 új JAS 39 Gripen vadászgép megvásárlását hagyta jóvá közvetlenül a gyártótól, a svéd SAAB és a brit BAE Systems közös vállalkozásától.
Vágólapra másolva!

A beszerzés 1,8 milliárd dolláros értéke az eddigi legnagyobb katonai megrendelése Csehországnak, amely 1999 óta tagja a NATO-nak. Szakértők szerint még nem biztos, hogy a kormány folytathatja az ügyletet a júniusi parlamenti választások előtt, mert a parlament esetleg nem hagyja jóvá. Korábban mind a cseh ellenzéki pártok, mind a NATO az ügylet újragondolására intette a cseh kormányt. A NATO-beli vélemény az volt, hogy a cseh védelmi költségvetést túlságosan szétfeszítené a repülőgépvásárlás költsége, ezért azt mást forrásból kellene fedezni.

A cseh döntés befolyásolhatja a lengyel és az osztrák kormány elhatározását is, mivel Lengyelország és Ausztria is légiereje fejlesztését tervezi. A magyar kormány és a Gripen International tavaly december 20-án írta alá a szerződést 14 JAS 39 Gripen tízéves bérletéről, amelyben a svéd fél vállalta, hogy kilenc év alatt bérleti szerződés teljes összegének, mintegy 108 milliárd forintnak a 110 százalékáig nyújt ellentételezést a magyar félnek. Ennek 30 százalékát magyarországi beruházásként, míg a fennmaradó hányadot közvetlen vásárlásként vagy a Svédországba irányuló magyar export növekedését eredményező üzleti tevékenységgel teljesítik.

(MTI)

Korábban:

Túlértékelt a Gripen-program
(2002. március 14.)