Eltérő adórendszert ígér az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Gazdasági programjukat tekintve több kulcsfontosságú pontban kell megegyezésre jutnia a két pártnak. Az adópolitikában csökkentést tervez mindkét párt, mégis számottevő különbségek vannak.Az MSZP ezen kívül ingyenes műsorszolgáltatást ígér, az SZDSZ az informatikai társdadalom fejlesztését célozza meg.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb különbség az adópolitikában van

Az SZDSZ jövő év január elsejétől kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be. Az adót 18 százalékra csökkentenék azok számára, akiknek a jövedelme a minimálbér négyszeresét nem haladja meg, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezők adója 36 százalékra csökken majd, a szabad demokraták tervei szerint.

Ezzel szemben a szocialisták háromkulcsos személyi jövedelemadót terveznek. A jelenlegi 20 százalékos adókulcsot 13 százalékra, a 30 százalékos adókulcsot 25 százalékra mérsékelnék. A legmagasabb, 40 százalékos adókulcs pedig csak az átlagkeresetek kétszeresét meghaladó jövedelemnél lépne életbe. A szocialisták tervei között szerepel a minimálbér utáni adófizetési kötelezettség teljes megszüntetése is.

Az MSZP adópolitikájában kulcsfontosságú egy új adónem, az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) bevezetése. Az új adónem három eddigi adót foglalna magába: az áfát, a társasági adót és az szját. Az új adót azok az egyéni vállalkozók, betéti társaságok és korlátolt felelősségű táraságok választhatják, amelyeknek éves árbevétele nem haladja meg a 10 millió forintot. A havi 830 ezer forintos árbevételre az eva felső határa a tervek szerint 15 százalék lenne.

Haladéktalan intézkedések

Az MSZP egyik első intézkedéseként 19 ezer forintot adna minden nyugdíjasnak. Medgyessy szerint ugyanis ennyit vett el az Orbán-kormány tőlük négy év alatt. Emellett 50 százalékos fizetésemelést ígér szeptembertől a tanároknak, októbertől az egészségügyi dolgozóknak és az összes közalkalmazottnak. Ennél többet ígér az SZDSZ. Ők bevezetnék a diplomás minimálbért, amely a mindenkori minimálbér kétszerese lenne.

Az SZDSZ nagy jelentőséget tulajdonít az informatikai társadalom fejlesztésének. Szerintük Magyarországnak haladéktalanul csatlakoznia kell a Szingapúri Egyezményhez. (A világkereskedelmi szervezet, a WTO szingapúri egyezménye értelmében 2002-ig fokozatosan eltörlik az informatikai termékekre kivetett vámot és az általános forgalmi adót.) Az informatikai társadalom fejlődése mellett ezzel a feketegazdaság visszaszorítását célozzák meg a szabad demokraták.

Augusztusban minden gyerek után kéthavi családi pótlék járna, iskolakezdési támogatásként. A főiskolások és egyetemisták 30 százalékkal magasabb ösztöndíjat kaphatnak, a szocialisták tervei szerint. A televíziós műsorszolgáltatás díját az MSZP július 1-től megszüntetné.

Medgyessy Péter szerint 2-300 milliárd forintos tartalék van a magyar gazdaságban, amiből a párt terveit finanszírozni lehet.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Voks 2002