Országos sztrájk várható Németországban

Vágólapra másolva!
Klaus Zwickel, a német IG Metall fém- és gépipari szakszervezet vezetője szerint most már elkerülhetetlen az országos sztrájk, miután pénteken kudarcba fulladtak a tárgyalások a munkáltatókkal. Nem lesz több tárgyalás, a sztrájk biztos - mondta Zwickel. A német munkáltatók szövetségének vezetője, Martin Kannegiesser nyilatkozata szerint nem tudni, hogy vajon folytatódhat-e az egyezkedés.
Vágólapra másolva!

A figyelmeztető sztrájkok hetek óta tartó sorozata után országos sztrájk fenyegeti Németország fő iparágait, benne a DaimlerChryslerrel, a Volkswagennel, a BMW-vel, a ThyssenKruppal. Az IG Metall 2,8 millió tagjának megszavaztatása után legkorábban május 6-án kezdődhet az országos sztrájk a szakmában. Németországban hét éve nem volt nagy sztrájk.

Az akció lelassítaná az amúgy is gyengécske gazdasági kilábalást, ártana a kormányzó szociáldemokrata párt és a szakszervezet hagyományosan jó viszonyának és rontaná Gerhard Schröder kancellár választási esélyeit szeptemberben. A kancellár többször intette mérsékletre a szakszervezetet, csakúgy, mint az Európai Központi Bank (EKB), amelynek fő közgazdásza a héten a "valóságtól elrugaszkodottnak" nevezte az IG Metall bérkövetelését.

Az EKB az árstabilitást veszélyeztető, súlyos inflációs tényezőnek tartja a nagy német bérköveteléseket, különösen most, amikor várható, hogy az olajár-emelkedés miatt az euróövezeti infláció csak a korábban jósoltnál - áprilisnál - jóval később térhet vissza az EKB 2 százalékos riadószáma alá.

A frankfurti értéktőzsde ugyan emelkedett a gazdasági kilábalás jeleire - a memórialapka-gyártó Indineon negyedéves eredményei a vártnál jobbak voltak -, de az országos sztrájk a tőzsdének is igen megárthat. Ha a szakszervezetek győznek, az EKB kamatemelése közelebb kerülhet.

Az IG Metall eredetileg 6,5 százalékos béremelést követelt a szakma 3,6 millió dolgozójának, de péntekre körülbelül 4 százalékra mérsékelte ezt. A munkáltatók 2 százalékos ajánlattal kezdték a tárgyalásokat, de ezt fölemelték körülbelül 3,8 százalékra. A két álláspont között nagyobb a különbség, mint amit a számok mutatnak, mert a 3,8 százalékos munkáltatói ajánlatból 0,5 százalékpontnyi a bérekbe be nem épülő egyszeri, 190 eurós kifizetés lenne. E különbségen buktak meg egyelőre a tárgyalások. A 3,3 százalékos tényleges béremelést 15 hónap alatt vezetnék be, a munkáltatói ajánlat szerint.

A vegyipari szakszervezet és a munkáltatók csütörtökön 3,6 százalékban állapodtak meg a szakma 570 ezer nyugat-németországi dolgozója számára. Ebből is 0,3 százalékpontnyi nem beépülő emelés, hanem egyéb juttatás lesz.

Német közgazdászok szerint a gép- és fémiparban 3-3,5 százalék közötti béremelés lenne olyan, amely még nem veszélyeztetné az árstabilitást és nem kellene kamatmegfontolásokra késztetnie az EKB-t.

(MTI)