Teljes fazonigazításra vár a költségvetés

Vágólapra másolva!
Az idei költségvetés jelentős átigazítására készül és kényszerül az új kormány. A társadalombiztosítási alapok költségvetéséből például csak a nyugdíjak 4,6 százalékos emelésére van fedezet, ezzel szemben a többszöri nyugdíjemelések következtében az ellátások 14,2 százalékkal nőnek. De a nyugdíjakhoz hasonlóan, a tavalyinál kevesebb pénz jutna gyedre és gyógyszerkiadásokra. A szocialisták 100 napos programja az idei kiadásokat további 212 milliárd forinttal növeli.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a tb-alapokban nincs fedezet a júniustól postára kerülő, januárig visszamenőleg 4,5 százalékkal megemelt nyugdíjak teljes összegének kifizetésére, a gyógyszerkiadásokra, a gyermekgondozási segélyre, illetve a gyedre, ezért az idei költségvetés jelentős módosítására lesz szükség. A szocialisták pénzügyminiszter-jelöltje, László Csaba a választások előtt sem árult zsákbamacskát a pótköltségvetéssel kapcsolatban. Ezenfelül a szocialisták első száznapos programjának megvalósítása további közel 212 milliárd forintos kiadást jelentene, miközben a bevételi tartalékok 150 milliárd forintra rúgnak.

A szocialisták a választások előtt ígéretet tettek az 1998-as nyugdíjemelés kompenzációjára, ami 52 milliárd forint kifizetését jelenti - még az idén. A pedagógusoknak szeptemberre ígért 50 százalékos béremelés az idén további 47 milliárd forintos kiadással jár, az októberi 50 százalékos egészségügyi béremelés pedig 43 milliárd forintba kerül. Ám ezen összegek bruttó kifizetést jelentenek, ugyanis adók címén e többletből 31 milliárd szinte azonnal visszakerül a kincstárba. A kéthavi családi pótlék, amit az iskolakezdéshez ígértek, 22,5 milliárddal növeli a kiadásokat, míg az egyetemi ösztöndíjak szeptemberi harmincszázalékos emelése hatmilliárd forintos pluszkiadással jár.

A szocialisták ígéretei között több bevételcsökkentő intézkedés is szerepel: a tv-előfizetési díjat júliustól eltörölnék, ami 11,9 milliárd forinttal, a minimálbér adómentessé tétele pedig mintegy 30 milliárd forinttal apasztja az adóbevételeket. Összeadva a kiadásokat azok 212,4 milliárd forintra rúgnak, igaz, ha levonjuk a béremelésből visszafolyó adóbevételeket, akkor 181,4 milliárd forintos pluszkiadással kell kalkulálni a pótköltségvetés készítésekor. Ezzel szemben a költségvetés bevételi oldalán a tervekhez képest 130-150 milliárd forintos pluszbevétellel számolnak a szakértők, így a hiány növekedése elkerülhetetlen.

Függetlenül a szocialisták ígéreteitől, a kétéves büdzsé idei részének jelentős fazonírozása elkerülhetetlen, elsősorban a tb-alapoknál: a társadalombiztosítási bevételek alig 4,5 százalékkal emelkednének a tervek szerint, ezzel szemben az első három hónapban végbement 17 százalékos béremelkedés jóval nagyobb járulékbevételeket valószínűsít. A kiadások is komoly korrekcióra szorulnak: A leköszönő kormány a múlt héten döntött a nyugdíjak 4,5 százalékos kiegészítő emeléséről, így éves szinten 14,2 százalékkal emelkednek az öregségi ellátások. Ám a büdzsé csak 4,6 százalékos emelésre nyújt fedezetet, ezért elkerülhetetlen a nyugdíjkiadások 1207 milliárdos előirányzatának további 114 milliárd forintos emelése. A pótköltségvetés elfogadásáig sincs veszélyben a nyugdíjak folyósítása, ennek ellenére elkerülhetetlen a kiadások és a bevételek pontosítása.

Az is látható a márciusi adatokból, hogy a gyógyszerkiadások 153 milliárdos kerete kevés lesz az idén, hisz csak tavaly 180 milliárd forintot költött e célra a tb, és akkor nem számoltunk az év közi áremelkedéssel. A gyógyítóellátások támogatását is mintegy hatvanmilliárddal emelni kell, hisz az idénre tervezett 616 milliárd forint hétmilliárddal elmarad a tavalyi költésnél. A tb-alapoknál a Magyar Hírlap számítása szerint mintegy 220 milliárd forintos többletkiadásra lesz szükség, amivel csak a legszerencsésebb esetben tarthat lépést a bevételek növekedése, így az államháztartás hiányát valószínűleg a tb-alapok tízmilliárdokkal növelik.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

A gazdasági növekedést nem befolyásolja a kormányváltás
(2002. április 23.)