Vezérigazgatót választ a Postabank

Vágólapra másolva!
Az eddigi szokásokkal szakítva zárt közgyűlést kívánt tartani a Postabank. A Magyar Hírlap értesülései szerint a péntekre összehívott éves rendes közgyűlésen az eddigi megbízott vezetőt, Magyar Istvánt kívánják kinevezni vezérigazgatónak. A bank az előzetes adatok szerint 2001-ben 2,2 milliárd forintos veszteséget termelt. A többségi tulajdonos Magyar Posta (MP) az utolsó részvénycsomagot is átvette a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumtól, így az MP részesedése a hitelintézetben csaknem 90 százalékra nőtt.
Vágólapra másolva!

Mindeddig példátlan intézkedésre készült a Postabank vezetése, amikor zárttá kívánta nyilvánítani a Postabank (PB) éves közgyűlését. Az előzetes információk szerinti terv azonban tegnap megváltozott, és így a hagyományokhoz híven a sajtó számára is nyitott lesz a PB közgyűlése. Ezt Magyar István, a pénzintézet megbízott vezetője erősítette meg a Magyar Hírlap kérdésére, s hozzátette, hogy a pénzintézet igazgatósága a közgyűlést követően dönt a vezérigazgató személyéről is. Az első számú vezető posztjára a legesélyesebb - és valószínűleg egyetlen - jelölt a jelenleg megbízott vezérigazgató, Magyar István.

Mint ismeretes az Orbán-kormány négy éve alatt egész sor vezérigazgató váltotta egymást a pénzintézet élén: Auth Henriket tavaly Hegedüs Gyula, majd Kolláth György váltotta - utóbbi két vezérigazgató egészségügyi okokra hivatkozva mondott le alig néhány hónap után. A pénzintézetet idén januártól vezeti Magyar István. A bank az előzetes adatok szerint 2001-ben 2,2 milliárd forintos veszteséget termelt. Az idei év első hónapjaiban ugyanakkor nyereséget értek el. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a februári 130 millió forintos pozitív szaldó márciusban még tovább növekedett.

A Postabank-közgyűlés napirendjén többek közt a 2001. évi üzleti tevékenységről, a társaság vagyoni helyzetéről szóló tájékoztatás, valamint a 2002. évi üzletpolitikai célkitűzésekről szóló tájékoztatás szerepel. Módosítani kívánják a társaság alapszabályát, és sor kerül az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak megválasztására is.

A PB a közelmúltban jelentette be, hogy miután megszerzi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hozzájárulását, saját földhitel- és jelzálogbankot alapít. Az új intézményt a Postabank tulajdonában levő - immár "kiürített" - Polgári Kereskedelmi (PK) Bank keretein belül képzelik el, így nincs szükség külön bankalapítási engedélyre.

A Postabank tavaly nyáron vette át az utolsó ügyfelet a PK Banktól, s egy ideig úgy látszott, hogy a banklicencet eladják a német Dresdner Banknak - amely korábban megvált a budapesti BNP-Dresdner Bankban levő tulajdonrészétől. Az üzlet azonban a német pénzintézet garanciaigényei miatt meghiúsult, ezért a Dresdner Bank önálló bankot alapított. A Postabank ugyanakkor tavaly júliusban már a jelzálogbanki tevékenység előkészítése jegyében 1,65 milliárd forinttal 3,65 milliárdra emelte a PK Bank alaptőkéjét.

(Szakonyi Péter - Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Postabank

Korábban:

A posta átvette a Postabankot
(2002. április 3.)