Megúszható az adóhivatali ellenőrzés

Vágólapra másolva!
Óvatos becslések szerint a kisvállalkozóknak legalább fele választja az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), amivel a gazdálkodó és a központi büdzsé is jól jár. Azt még csak kevesen tudják, hogy a jövőben minden adót egyetlen számlára kell utalni, s mentességet lehet kapni az adóellenőrzés alól. Az SZDSZ elvben egyetért az MSZP adópolitikájával, a konkrétumokról még nem kezdődtek el a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Az MSZP programjában szerepel, hogy adómentessé teszi a minimálbért, de az is, hogy a minimálbérig fizetendő jelenlegi 20 százalékos adót jövőre 13 százalékra csökkenti. Az ellentmondás csak látszólagos - válaszolt a Magyar Hírlap kérdésére Akar László, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője. A fizetendő adót ugyanis lenullázza a nyugdíjjárulék 25 százalékos adókedvezménye, valamint az alkalmazotti adójóváírás. Ez a tervek szerint január 1-jétől azt jelenti, hogy 50 ezer forint jövedelemig (13 százalékos terhelés mellett) 6500 lenne az adó, amiből le kell vonni - a nyugdíjjárulék adókedvezményét - 1250 forintot, valamint az alkalmazotti jóváírást - 5250 forintot. A jóváírás mértékét ugyanis úgy határozzák meg, hogy az egyenleg nulla legyen a minimálbérnél.

Ha a kisvállalkozások fele választja az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), akkor is jól jár az érintett kör is és a központi költségvetés is - válaszolt a Magyar Hírlap kérdésére Akar László. Becslése szerint ez esetben legalább 80 milliárd forint bevételi többlettel számolhat a központi büdzsé. Statisztikai felmérést nem végeztek ugyan (ez lehetetlen is lett volna a választások előtt), de a vállalkozóktól érkező jelzések szerint az eva bevezetésének kedvező a fogadtatása.

A kisvállalkozások régi vágya teljesül az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetésével - nyilatkozta a MagyarHírlap Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKESZ) főtitkára. Meggyőződése, hogy nagyon sokan választják majd ezt az adózási formát. Mint a lap beszámolt róla, tízmillió forintos bevételig a vállalkozók az általános forgalmi adó (áfa), a társasági, az osztalék- és a cégautóadó helyett választhatják az eva-t, melynek mértéke a tervek szerint a bevétel 15 százaléka lenne. A szövetség eddig azért nem végzett felmérést a kereskedők között, mert nem akarta befolyásolni őket a pártválasztásukban. Az OKESZ megvárja, amíg az MSZP és az SZDSZ programja kormányprogrammá válik, azt követően kerülhet sor annak megbecsülésére, hányan is választják majd az eva-t. Vámos György szerint ideális a 10 millió forintos határ, hiszen mintegy 500 ezer kis- és középvállalkozás tartozik ebbe a körbe, s számukra évek óta nagy teher a bonyolult adminisztráció. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy személyi jövedelemadó nem tartozik az eva-ba, tehát a vállalkozóknak az ezzel kapcsolatos adminisztrációról nem szabad megfeledkezniük. Bár ezzel együtt is könnyebb lesz a kereskedők élete, ha bevezetik az egyszerűsített adózást - tette hozzá.

Az eva-t választóknak csak a bevételi számlákat kell gyűjteni - jelent meg több nyilatkozatban. Az OKESZ főtitkára ugyanakkor rámutatott, az önkormányzatoknak juttatandó adók miatt a kiadási számlákról sem szabad megfeledkezni. Épp ezért célszerű lenne az eva-ba bevonni az önkormányzati adókat is. A Magyar Hírlap úgy tudja, a távlati tervekben ez is szerepel, ám a megvalósításhoz az egész önkormányzati adózás reformja, és az ehhez nélkülözhetetlen közigazgatási reform is szükséges.

Arról még nem született döntés, hogy év elején, közben, vagy az adóbevallás elkészítésekor kell dönteni a vállalkozónak arról, hogy az eva-t választják-e - válaszolt a Magyar Hírlap kérdésére Akar László. Így az sem tisztázott, ha e mellé tették le a voksot, később módosíthatnak-e.

Azon túl, hogy változnak az adótörvények, a számviteli szabályokat is módosítani kell. Nyilván az eva-kört ki kell vonni a számviteli törvény hatálya alól - tette hozzá. A jelenlegi szabályok szerint jövőre a kisvállalkozóknak is a kettős könnyvvitel szabályait kellene alkalmazni.

Minden adó egy számlán

Az adminisztráció csökkentését szolgálja, hogy jövőre, de legkésőbb 2004-től (a nagy adózókat kivéve) minden vállalkozó egyetlen napon és egyetlen számlára utalhatja minden adóját. Ez jelentősen csökkenti a bankoknak fizetendő költségeket is. Az adóhivatal dolga lesz, hogy a különféle adónemekre leosztja a bejövő adót.

Könyvvizsgáló váltja a revizort

A tervezett új rendszerben az APEH-ellenőrzéstől is mentesülhetnek a kis- és középvállalkozók, nemcsak az eva-sok. Ez mesésnek tűnik, ám - mint a Magyar Hírlap megtudta - arról van szó, hogy az adórevizort felválthatja az adóhivatal által megbízott könyvvizsgáló. Ha a Könyvvizsgálói Kamara és az APEH által elfogadott listán szereplő könyvvizsgáló rendben találta a vállalkozó könyvelését, akkor az adóhivatal nem végez általános ellenőrzést. Akar László szerint ezzel megszüntethető az APEH esetleges politikai motivációja. Az adóhivatal így felszabaduló ellenőrzési kapacitását pedig az eva bevételi számláinak ellenőrzésére fordíthatná - reagált a Magyar Hírlap felvetésére.

Nagy Ildikó

(Magyar Hírlap)