Feldarabolják az Arthur Andersent

Vágólapra másolva!
Új elnökkel igyekszik megmenteni és visszaállítani a számviteli üzletág tekintélyét és hitelét az amerikai könyvvizsgáló szakma belső szabályait és normáit megszabó testület, a Financial Accounting Standard Board (FASB). A vezércserét a nemzetközi társszervezet is üdvözölte, s reményeik szerint az új elnök, Robert Herz személye biztosíték arra, hogy Amerikában és Európában 2005-től sikerül egységesíteni a számviteli normákat. Időközben gőzerővel folyik tovább a "bukott angyal", az Arthur Andersen feldarabolása. A globális fúzió összeomlott tervei után a Deloitte Touche Tohmatsu és az Ernst&Young nyer a legtöbbet a feldaraboláson, s a jelek szerint a KPMG-nek jut a "legkisebb óriás" szerepe az újrakonszolidált üzletágban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai könyvvizsgáló szakma önszabályozó testülete, a Financial Accounting Standard Board (FASB) bejelentette, hogy Robert Herz személyében új elnökkel kívánja visszaállítani a piacgazdaság egyik alappillérének számító ágazat megtépázott tekintélyét és hitelét. Herz a PricewaterhouseCoopers (PwC) vezető partnere, akiben mind az amerikai szakmai testület, mind tengerentúli társszervezetei olyan integratív személyiséget látnak, aki képes lesz eleget tenni az amerikai piacfelügyeleti szervek és a törvényhozás igen magas elvárásainak: az Enron-botrány után a szakma radikális megtisztulását és egységes, az érdekkonfliktusoknak még a lehetőségét is megakadályozó könyvviteli standardok bevezetését követelik a szervezettől.

Herzben ugyanakkor a nemzetközi számviteli normák felett őrködő testület, az IASB is megfelelő partnert lát ahhoz, hogy 2005-től egységes szabályozás valósuljon meg az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Sir David Tweedie, az IASB elnöke úgy nyilatkozott, hogy Herz kétségkívül minden erejével igyekszik közelíteni az amerikai normákat az IASB szabályaihoz, amelyeket az Európai Unió valószínűleg 2005-től általánosan kötelezővé tesz majd a régióban. Az IASB eredménykimutatási standardjai azonban csak akkor válhatnak valóban hatékony szabályokká, ha az Egyesült Államok hajlandó az amerikai gyakorlatot a lehető legközelebb hozni az IASB normáihoz.

Eközben gőzerővel folyik a ma már gyakorlatilag a megszűnés peremére került Arthur Andersen nemzetközi érdekeltségeinek feldarabolása. A legnagyobb szeletet a Deloitte Touche Tohmatsu és az Ernst & Young hasította ki az Andersen volt nemzetközi piacaiból. A Deloitte 11 országban veszi át az Andersen ügyfélkörét, többek között Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Dániában, Hollandiában, Svédországban.

Az Ernst & Young összesen 16 "nemzeti" ügyfélkörrel állapodott meg a fúzióról, így mindenekelőtt Németországban és Franciaországban, de szándéknyilatkozatot írtak alá az Andersen-irodákkal Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Szlovéniában és Szlovákiában is. Az Ernst&Young valóságos "mesterforgással" nyerte meg a Fülöp-szigeteket és Malajziát. A Fülöp-szigeteken a regionális auditáló nagyhatalom, az SGV még korábban egyesült az Andersennel, 1985-ben átengedve a globális óriásnak ázsiai érdekeltségeit. Most az Ernst & Young veszi át a társas viszonyt az SGV-vel, amelynek partnercégei auditálják a Fülöp-szigetek 1000 legnagyobb vállalatának 40 százalékát. Az Ernst & Young az esélyes ezenkívül Ausztráliára, Új-Zélandra és Oroszországra is.

A PricewaterhouseCoopers az Andersen kínai és hongkongi szervezeteivel folytat előrehaladott tárgyalásokat, s a jelenlegi listavezető számos amerikai cég számára az "első számú alternatíva" az Egyesült Államokban. Továbbra is nagy a bizonytalanság az Andersen amerikai helyzetével kapcsolatban. A cég amerikai ügyfeleinek eddig több mint 10 százalékát elveszítette, s közel 7000 alkalmazottjától, azaz teljes alkalmazotti állományának több mint negyedétől volt kénytelen megválni. Egyelőre nem tudni, hogy a hatalmas kompenzációs perekre és további "dezertálásokra" ítélt cégnek sikerül-e a megfelelő szerkezetátalakítási program után életben maradnia az USA-ban. Múlt csütörtökig a cég mindent megtett, hogy közös megegyezéssel elhárítsa a bírósági tárgyalást, az egyeztetések azonban összeomlottak, s ma már biztos, hogy a cég képviselőinek, így a képen látható Joseph Berardino vezérigazgatónak is május 6-án a tárgyalóteremben kell válaszolnia az igazságügyi minisztérium kérdéseire, méghozzá büntetőperek keretében.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Enron

Korábban:

Enron-ügy: lemondott az Arthur Andersen vezérigazgatója
(2002. március 27.)

Enron-ügy: vádat emelhetnek az Arthur Andersen ellen
(2002. március 08.)

Vetkőző Enron-dolgozók a Playboyban
(2002. március 26.)