Felfelé indult az olajár

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedtek a szabadpiaci olajárak hétfő délután a Közel-Keletről érkező hírekre, illetve amiatt, hogy nem tudni, Irak 30 nap lejártával meghosszabbítja-e az április 8-án elrendelt olajembargót. Az áremelkedést erősítette Ali Rodriguez kijelentése is. A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára Bécsben azt mondta, nem számít a termelés növelésére az olajkartell júniusi értekezletén.
Vágólapra másolva!

A globális alaptípus, az északi-tengeri Brent júniusi szállításra hordónként 49 centtel magasabban, 26,68 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). A New York-i árutőzsdén (Nymex) az irányadó könnyűolaj júniusi szállításra hordónként 46 centtel 27,57 dollárra emelkedett zárásra. A január elsejével életbe léptetett napi 1,5 millió hordós csökkentéssel az OPEC hivatalos kitermelési kvótája az év első felére napi 21,701 millió hordó. A szervezet januári kínálatszűkítését több jelentős kartellen kívüli termelő - Oroszország, Mexikó, Norvégia, Angola - összesen napi 462 500 hordós kitermelés csökkentéssel toldották meg. Az OPEC hordónként 22-28 dolláros exportárat tart megfelelőnek.

A kartell árhéjái közölték, nem látnak okot a termelés növelésére addig, amíg a hétféle olajból képzett árkosár nem éri el a hordónkénti 28 dollárt, ami az amerikai irányadó könnyűolaj esetében hordónként 30 dollár.

MTI