Lassú növekedés, romló egyensúly

Vágólapra másolva!
A GKI Rt.-nek a K&H Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén a gazdasági növekedés lassulása az egyensúly romlásával párosul. Az ipari termelés és az export az év egészében ugyan kedvezőbben alakul, mint az első hónapokban, de dinamikája így is elmarad a tavalyitól. Ugyanakkor rendkívül gyorsan növekszik a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása. A külső hiány már jól érzékelhető növekedése folytatódni fog. Az infláció éves átlagban és az év végén is valamivel alacsonyabb lehet a mostaninál.
Vágólapra másolva!

Az első két-három hónap adatai a tavaly második félévi tendenciák folytatódását jelzik. Az ipari termelés februárban megegyezett a 2001. februárival, ami az előző hónapok csökkenése után viszonylag kedvező. Az első kéthavi termelés azonban összességében elmarad a tavalyitól. Az ipari export minimálisan nőtt - ezen belül a vámszabad-területeken visszaesett -, a belföldi értékesítés pedig csökkent. Az ipari foglalkoztatottak száma 2 százalékkal mérséklődött. Az építőipari termelés viszont továbbra is rendkívül gyorsan, februárban - részben néhány nagy értékű állami építkezés, pl. Nemzeti Színház, Budapest Sportcsarnok miatt - már 27 százalékkal bővült.

Januárhoz viszonyítva valamelyest élénkült a külkereskedelmi forgalom, de dinamikája így is jóval elmarad a tavalyitól. Még a kivitel nő gyorsabban, de az olló szűkül. A következő hónapokban a javuló világgazdasági konjunktúra hatására gyorsulni fog az export. Ugyanakkor a készletek feltöltése, az év egészében emelkedő állami beruházások és a rendkívül dinamikusan bővülő lakossági fogyasztás hatására az import lényegesen erőteljesebben emelkedik. Így a külső egyensúly romlik. Január-februárban a folyó fizetési mérleg hiánya már 0,4 milliárd euróval több volt a tavalyinál. Az államháztartás hiánya idén is meg fogja haladni a GDP 5 százalékát.

A keresetek nominális növekedése a közszférában még gyorsulni is fog a tavalyihoz képest (a végrehajtott, illetve ígért intézkedések szerint a 20 százalékot is elérheti), miközben az infláció érzékelhetően csökken. Az üzleti szférában némi lassulás várható (13-14 százalékra), így összességében 15 százalék körüli béremelkedés valószínű. Ez a reálkeresetek 10 százalékhoz közeli, rendkívül gyors emelkedését jelenti. Az infláció júniusig tovább mérséklődik, utána az árindex 5-6 százalék között fog ingadozni. A munkanélküliségi ráta ugyan kedvezőbb az előző év hasonló időszakáénál, de a nyár vége óta emelkedik. A foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbinál alacsonyabb.

Kriván Bence

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

GKI

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)