Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalati szektor bízik az ország gazdasági helyzetének javulásában, a fogyasztás növekedésében és a kereslet élénkülésében - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből. Az intézet kis- és középvállalkozások várakozásait tükröző konjunktúra-index értéke áprilisban - az év eleje óta 5 százalékponttal emelkedve - elérte az 51,6 százalékot. Az index értéke márciusban 49,6, tavaly áprilisban 49,5 százalék volt.
Vágólapra másolva!

Az index értéke a felmérés teljes időszakát tekintve első alkalommal lépte át az 50 százalékos határt, vagyis a derűlátó várakozások aránya először haladta meg a pesszimista válaszok arányát.

A felmérés szerint 2002 második és harmadik negyedévében nem várható jelentős gazdasági fordulat, de a szektor fejlődésére pozitív hatást gyakorol a reálbérek emelkedésével növekvő fogyasztás, és a beruházásokat támogató kereslet bővülése.

A tevékenység bővítését akadályozó feltételek sorában 10 százalékponttal mérséklődött a tőkehiányt, 8 százalékponttal a gazdasági környezet bizonytalanságát megjelölők aránya. A kis- és középvállalati szektor beruházási hajlandóságát segítő rendelkezések és támogatási formák pozitív hatása a következő fél évben erőteljesebben érződhet - áll a jelentésben.

A válaszadó vállalkozások 55 százaléka tervez beruházást, ami az elmúlt háromnegyedév legmagasabb értéke. A fejlesztések végrehajtásához hitelfelvételre szoruló cégek aránya kismértékben 50 százalékosra csökkent.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat