Hazánk vezeti a versenyképességi rangsort a régióban

Vágólapra másolva!
A nemzetek versenyképességi rangsorában továbbra is az Egyesült Államok vezet, Magyarország pedig egy hellyel lejjebb csúszva a 28. helyen áll, megelőzve a régió összes országát, sőt Japánt is - derül ki a svájci IMD World kutatóintézet éves jelentéséből. Hazánkat olyan országok előzik meg a rangsorban, mint Chile, Tajvan, vagy Malajzia.
Vágólapra másolva!

A világévkönyvet kiadó intézet tanulmánya több mint háromszáz jellemzőt vesz figyelembe a sorrend kialakításakor, amelyek alapján rangsorolja többek közt a gazdaság teljesítményét, az infrastruktúra helyzetét, és a vállalatok hatékonyságát. Az elemzők ezen kívül figyelembe veszik a költségvetési politikát, a vállalatvezetési gyakorlatot, az inflációt, sőt a globalizáció hatását is - írja a Napi Gazdaság.

A lista első öt helyén az Egyesült Államok, Finnország, Luxemburg, Hollandi és Szingapúr áll. Magyarország a tavalyi 27. hely után most a 28. helyen áll, amivel megelőzi például Japánt. A régió országai közül hazánk áll a legelőkelőbb helyen, Csehország a 29., Szlovákia a 37., Lengyelország pedig a 45. helyet foglalja el.

Érdekesség, hogy Magyarországot olyan államok is megelőzik a versenyképesség tekintetében, mint Chile, Tajvan és Malajzia, viszont tíz hellyel lemarad hazánk mögött a közép-kelet európai régi legfejlettebb országának számító Szlovénia.

(Üzleti Negyed)