Világkereskedelem: egy százalékos bővülés várható

Vágólapra másolva!
A tavalyi drámai visszaesés után idén 1 százalékkal bővülhet a világkereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint. Az áruk kereskedelme az elmúlt évben 4 százalékkal 6000 milliárd dollárra esett vissza értékben, volumenében pedig 1 százalékkal csökkent - áll a WTO csütörtöki jelentésében.
Vágólapra másolva!

2002-re a WTO a világkereskedelem 1 százalékos növekedését valószínűsíti. A szervezet szerint a kereslet nő Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Japán számára azonban a kilátások továbbra sem rózsásak - írták a WTO-elemzés szerzői.

1982 óta a világkereskedelem nem élt meg olyan nagy visszaesést, mint tavaly. 2000-ben a nemzetközi kereskedelem rekordmértékben, 12 százalékkal nőtt, mind értékben, mind mennyiségben. A WTO a tavalyi visszaesés okát mindenekelőtt az IT szektor válságában és a nyugat-európai kereslet csökkenésében látja. A legjobban Kelet-Ázsiában és az Egyesült Államokban csökkent az export. Az új WTO-tag Kína viszont 7 százalékos export- és 8 százalékos importnövekedést ért el, és az idén is átlagot meghaladó növekedésre számíthat.

A szolgáltatások kereskedelme tavaly 1 százalékkal 1400 milliárd dollárra esett vissza. Csökkenésre 1983 óta nem volt példa. A visszaesés oka elsősorban szállítások gyengülése, miközben a távközlési és biztosítási szolgáltatások tovább bővültek, ez azonban nem tudta ellensúlyozni a szállítási és utazási szolgáltatások visszaesését.

(MTI)

Ajánlat: