Csak illegálisan adhatják el a gázüzletágat

Vágólapra másolva!
A jogszabályok maradéktalan betartása esetén csekély az esélye annak, hogy teljesüljön az Orbán-kormány terve, s még a kormányváltás előtt az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonába kerüljön a Mol gázüzletága. Mint a Magyar Energia Hivatal (MEH) illetékesétől megtudtuk, nekik engedélyezniük kell a tranzakciót, ám kérés erre vonatokozóan nem futott be hozzájuk. Az államigazgatásról szóló törvény alapján 90 plusz 30 nap az elbírálás ideje: minimális időhatár ugyan nincs, ám a bankot alaposan át kell világítania a hivatalnak, teljesíti-e az ellátásbiztonság feltételeit.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón kijelentette: kormánya a lehető leghamarabb szeretne megegyezni a Mol gázüzletágának megvételéről. A vevő az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank lenne. Az új kormány megalakulásáig az idő ugyan szűkös, ám "nem reménytelen" a gázüzlet megvétele - fogalmazott a miniszterelnök.

A Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt. gázüzletága eladásához azonban több feltételnek is teljesülnie kell. Ezek sorában az egyik legfontosabb, hogy azt engedélyeznie kell az energiahivatalnak. Mint Varró László, a MEH főosztályvezetője lapunknak elmondta, két tranzakcióra is áll az engedélyeztetési kötelezettség. Az 1994-es gáztörvény előírja, hogy mind a gázüzletág kiszervezése önálló rt.-be, azt követően pedig - a gáznagykert immár tulajdonló - az rt. eladása is engedélyköteles. Jelen pillanatban mindkét esetre igaz, hogy a hivatal nem adott ki semmiféle engedélyt ilyen műveletek végrehajtására.

Az államigazgatásról szóló törvény alapján az eljárás maximális ideje 90 nap, illetve ehhez - amennyiben a hivatal szükségesnek látja - hozzáadódhat további 30 nap. Kérdésünkre a főosztályvezető elismerte, hogy kérés sem futott be a MEH-hez az engedélyezésre.
A hivatal jogi szakértői - mi-után korábban már felmerült az ágazat tulajdonviszonyainak változása - többször is tárgyaltak erről a Mollal.

Amennyiben hivatalos kérés érkezik a hivatalhoz, úgy a szakértőknek meg kell vizsgálniuk például a vevő alkalmasságát is. A legfőbb szempont a gáztörvény alapján, hogy a majdani tulajdonos képes-e garantálni az ország gázellátásának biztonságát. (Érdekes szempont viszont, hogy a törvény nem tesz különbséget magyar vagy külföldi vevő közt.) "Olyan vállalatfelvásárlásról lehet csak szó, amely nem vet fel semmilyen aggályt a biztonság szempontjából" - tette hozzá Varró László. Hogy az MFB ennek megfelel-e, arra jelen pillanatban nyilvánvalóan nem válaszolhat a MEH.

Információnk szerint más akadálya is lehet a gyors adásvételnek. Ehhez ugyanis össze kellene hívni a Mol közgyűlését, ami meghirdetéstől harmincnapos időtávot jelent. Elképzelhető azonban az is, hogy - tekintettel az eladás nagyságrendjére és a kérdés súlyára - a harminc napnál is hosszabb időre lenne szükség, hogy felkészüljenek a Mol külföldi tulajdonosai.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Mol

Korábban:

Nem tárgyalnak a gázüzletág államosításáról
(2002. április 29.)