Egyéni vállalkozói igazolvány: határidő július 1

Vágólapra másolva!
A Belügyminiszter nem járult hozzá a 2000. november elseje előtt kiadott egyéni vállalkozói igazolványok érvényességének meghosszabbításához. Ezek az igazolványok július elsején elvesztik érvényességüket, és ezzel egyben megszűnik a tevékenység folytatásának joga is.
Vágólapra másolva!

A 2000. november 1-je előtt kiadott egyéni vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés határidejét a törvény szabja meg, a korábban kiadott igazolványok érvényességének meghosszabbítására a Belügyminiszternek nincs lehetősége - írja a tárca vezetője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének küldött levelében.

A BKIK elnöke levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy járuljon hozzá az egyéni vállalkozói igazolvány érvényességének 2002. december 31-éig történő meghosszabbításához. A kamarához érkezett vállalkozói jelzések ugyanis azt mutatják, hogy a fővárosi okmányirodák kapacitás hiányában nem tudják a cserét határidőre teljesíteni, és emiatt a vállalkozásokat hátrány érheti.

A miniszter válasza szerint az egyéni vállalkozóknak 18 hónap állt rendelkezésükre a törvényben előírt kötelezettségek teljesítésére. A levél tartalmazza azt is: amennyiben a regisztrációs igények jelentős többletterhelést és munkát okoznak az okmányirodáknak, akkor a szükséges intézkedéseket a működő vállalkozások mielőbbi regisztrálása érdekében a BKIK-val egyeztetve megteszi a tárca.

A regisztráció és az igazolvány cseréje érdekében a vállalkozók 2000. november 1-je óta ez év június 30-ig jelentkezhetnek be a székhelyük szerint illetékes okmányirodában. Adataikat számítógépes nyilvántartásba veszik és új egyéni vállalkozói igazolványt állítanak ki részükre. A regisztráció és az igazolvány cseréje ingyenes, amennyiben nincs érdemi módosítás a korábbi vállalkozói igazolványban feltüntetett adatokban.

Azok, akik június 30-i időpontig nem regisztrálják vállalkozásukat, és nem cseréltetik ki vállalkozói igazolványukat, július elsejétől nem jogosultak tevékenységüket folytatni.

(MTI)