Kevesebben építenek saját használatra

Vágólapra másolva!
Míg az építésügyi hatóságok az első negyedévben mintegy 5 ezer új, befejezett lakásra adták ki a használatba-vételi engedélyt, csökkent a saját használatra épített lakások száma - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérésében.
Vágólapra másolva!

A használatra bocsátott lakások száma húsz százalékkal több az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Ez elsősorban a vállalkozói lakásépítéseknek köszönhető, a KSH szerint. Erőteljes a növekedés a szálláshelyek és vendéglátóhelyek építésében is. A befejezett lakások számának növekedése elsősorban a fővárosra és a nagyvárosokra jellemző, a községekben stagnál az építkezés.

A cégek kétszer annyit építenek

Az idei év első negyedévében több mint 3 ezer új építési engedélyt nem lakóépületre kértek. Elsősorban a szálláshely-szolgáltatást, vendéglátást, valamint a mezőgazdasági tevékenységet szolgáló épületek esetében mutatkozik lendületes fejlődés - áll a közleményben.

A jogi személyiségű gazdasági vállalkozások 2 600 lakást építtettek, kétszer annyit, mint az előző év hasonló időszakában. A helyi önkormányzatok beruházásában 150 lakás épült fel. Ezzel az építtetői kör jelentősen módosult: míg az előző időszakban a természetes személyek és a vállalkozások 76-19 százalékkal részesedtek a lakásépítésből, most az arány 66-26 százalékra változott. Az Üzleti Negyed kérdésére a KSH szakértője, Farkas János elmondta, hogy ez a tendencia már tavaly is érezhető volt. Egészséges az a folyamat, ha nő a profi vállalkozók által épített lakások száma, amit aztán vagy bérbe adnak, vagy értékesítenek - mondta Farkas János.

Háttérbe szorultak a családi házak

A lakossági házilagos kivitelezés részaránya az új lakások egyharmadára szűkült, a lakások több mint fele, 58 százaléka építőipari főtevékenységet végző vállalkozások kivitelezésében épült. Csökkenő súllyal épültek saját használatra lakások, és visszaesett a családi házas építési forma az értékesítésre szánt, illetve a többszintes, többlakásos épületek lakásainak javára.

A KSH kimutatta, hogy az új lakásépítési engedélyek már csak a megyei jogú városokban jelzik az építési kedv 2001-ben tapasztalt növekedését. Minden más településtípusban visszaesett az új engedélyek száma, leginkább Budapesten.

"Az irodaházak és lakóparkok területén kisebbfajta túlkínálat alakult ki - mondta Farkas János - magasak az árak, és már kedvező kamatú kölcsönök vehetők igénybe használt lakásokra is. A vállalkozók a Budapesti piacon kissé óvatosabbak lettek."

Az első negyedéves adatokból Farkas János szerint még nem lehet következtetni arra, hogy az egyébként nem jellemző erősödés után mi várható az év egészében. A kiadott engedélyek számából azért lehetett következtetni a növekedés mértékére - mondta Farkas.

Az első negyedévben közel 9 500 új lakás építésére vonatkozó engedélyt adtak ki. Az új engedélyek száma 5,5 százalékkal haladja meg a tavalyi első negyedévit. Az év első három hónapjában alig 700 lakás szűnt meg, 18 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A megszűnések kétharmada avulás, illetve új lakás építése miatt következett be.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH

Ingatlan - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Évente tízezer új bérlakást ígér az MSZP
(2002. április 30.)