A cégek kétharmadánál nincs dohányzóhelyiség

Vágólapra másolva!
A magyarországi közép- és nagyvállatok dolgozóinak 27 százaléka dohányzik munkahelyén, de a cégek kétharmada nem rendelkezik a törvényeknek megfelelő dohányzóhelyiséggel - áll a British American Tobacco Hungary felkérése alapján száz hazai nagyvállalat közép- és felsővezetői körében végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

A magyarországi közép- és nagyvállatok dolgozóinak 27 százaléka dohányzik a munkahelyén, a kulturált dohányzás feltételei azonban nem mindenhol adottak; a cégek mindössze egyharmada rendelkezik elkülönített dohányzóhelyiséggel - derül ki a British American Tobacco Hungary megbízásából készült felmérésből. A folyosói, konyhai, vagy a liftkörnyéki dohányzás - ami a megkérdezett vállalatok 62 százalékára jellemző - a cégek 28 százalékánál konfliktusokat eredményez a dohányzók és nemdohányzók között.

A dohányzásra kijelölt helyiség hiányát a megkérdezett cégvezetők 49 százaléka azzal indokolta, hogy nincs szabad helyiség, 9 százalékuk azzal, hogy a kijelölt helyiség kialakítása sok pénzbe kerül, míg 7 százalékuk szerint a tűzvédelmi előírások nehezen betarthatók.

A felmérésről kiadott közlemény emlékeztet: a vonatkozó törvény a munkáltatók hatáskörébe utalja a munkahelyi dohányzóhelyek kialakítását, de a szigorú előírásoknak sok vállalat nem képes megfelelni: a Fővárosi Tisztiorvosi Hivatal márciusi, több ezer fővárosi munkahelyet érintő ellenőrzései során a "dohánykommandó" összesen félmillió forint bírságot szabott ki.

(Üzleti Negyed)