Az építési telkek ára az egekbe szökhet az Ecostat szerint

Vágólapra másolva!
Változatlanul nő az új építésű kis lakások iránti kereslet, állítja az Ecostat legfrissebb ingatlanbarométerében. A szakértői elemzés szerint kis mértékben csökken a kereslet a lakóparki korszerű, modern lakások iránt, a lakások átlagos áremelkedését erre az esztendőre 10-12 százalékra taksálják.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat ingatlanbarométere az első negyedévében az eddig mért legmagasabb értéket érte el, 7,6 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbi értéket és 11,6 százalékponttal múlta felül az előző negyedévi szintet. Legjobban a TOP-100 körbe tartozó nagyvállalatok, majd az ingatlanberuházó és forgalmazó vállalkozások indexe nőtt.

Az év hátralévő részében az elemző cég prognózisa szerint a kedvező hitelfeltételekkel felvehető kölcsön hatására a használt lakások piaca tovább élénkül, s pár százalékos áremelkedést várnak a panel- és a nagy méretű, vagy a kevésbé korszerű lakásoknál. Változatlan lesz viszont a kereslet a nagyméretű villalakások és polgári lakások iránt. Itt 10-15 százalékos áremelkedésre számítanak. Továbbra is növekszik a jól beépíthető, belvárosi tetőterek kereslete, állítják, az áremelkedés elérheti a 20 százalékot is.

Az irodák üresedési rátája 22 százalék körül várható, derül ki az Ecostat anyagából. A kutatók úgy gondolják, csökken a kedvezőtlen elérhetőségű, gyengén felszerelt irodák kihasználtsága.

A telekpiac továbbra is élénk marad, a kereslet a városokban a beépítetlen építési telkek iránt erősödik. Annak eredményeként, hogy Buda zöldövezetében a telkek kínálata minimálisra zsugorodott, az árak folyamatosan és meredeken tovább emelkednek. A főváros környéki településeken az építési telkek kínálata még kielégítő, de az árak már több helyen is követik a budapestieket. Az Ecostat szerint az építési telkek ára évi 15-20 százalékkal emelkedik.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)