Újabb árháború a műszaki cikkek piacán

Vágólapra másolva!
Ősszel, várhatóan októberben- novemberben nyitja meg második áruházát az Electro World. A cég már toborozza az új áruház alkalmazottait. Mintegy 150, elsősorban a műszaki kereskedelemben jártas szakemberre tart igényt. A február 20-án megnyílt budaörsihez hasonló méretű és kialakítású létesítmény átadásával várhatóan újabb árháború veszi kezdetét.
Vágólapra másolva!

Tömegjelenetekre talán nem, de újabb árháborúra minden bizonnyal számítani lehet idén ősztől, amikor is Soroksárott, az Auchan áruház szomszédságában megnyílik a második Electro World. A Magyar Hírlap információi szerint ugyanis az új műszaki áruház átadásakor, az elsőhöz hasonlóan, rendkívül alacsony árakat alkalmaznak majd. Az idén február 20-án indult budaörsi üzlet megnyitásakor kaotikus állapotok alakultak ki a 10 ezer forintos mikrosütők, a féláron kínált televíziók, videomagnók és mosógépek miatt. A brit Dixons csoporthoz tartozó Electro World a nyitást követően támadások kereszttűzébe került. A konkurensek jelentős része szerint az Electro World a beszerzési ár alatt értékesítette termékeit, ami összeegyeztethetetlen a tisztességes piaci magatartással. Emiatt a versenytársak mellett néhány gyártó is perrel fenyegette meg a kereskedelmi vállalkozást, ám a hatóságok nem találtak - legalábbis eddig - semmi kivetnivalót az áruház működésében.

Piaci elemzők szerint a soroksári újabb óriásbolt megnyitásával tovább éleződik majd a verseny a 220 milliárd forintra becsült szórakoztató elektronikai piacon, ami következményeként újabb kereskedések eshetnek áldozatul. Piaci hírek szerint a budaörsi áruház átadásával, majd ezt követően a Médiamarkt és az Electro World között kirobbant árháború következtében több tucat kiskereskedés húzta le végleg a rolót, illetve került csőd közeli helyzetbe. Szakértők szerint, ha az Electro World tovább terjeszkedik, akkor a közeljövőben a nagyobb áruházak uralják majd az elektronikai cikkek piacát. Innentől kezdve az árak már csak felfelé kúsznak majd. Márpedig, a Magyar Hírlap értesülései szerint, év végéig, rosszabb esetben jövő év elejéig újabb Electro World üzlet épül meg. A helyszín még nincs kijelölve. Az egyik lehetséges terület Dunakeszin, az Auchan áruház szomszédságában lenne, míg a másik Budakalász, ahol a Cora mellett épülne fel az elsőhöz és a másodikhoz hasonló, tehát 6 ezer négyzetméteres alapterületű létesítmény.

Az Electro Worldnél tegnap az igazgató, Sebestény Péter távollétében senki sem mert nyilatkozni a beruházásokról. Az egyik névtelenségbe burkolódzó vezető csak annyit erősített meg, hogy az új áruházba már keresik, hirdetés útján, az alkalmazottakat.

A hét minden napján nyitva tartó új létesítményben is a Dixons csoport különféle tagvállalatainak osztályait hozzák létre. Így a Dixonstól a fotóshopot és a tévéfalat, a The Linktől a telefonosztályt veszik át, de lesz ingyenes internetkávézó, sőt PC-klinika is.
A Magyar Hírlap információi szerint, amennyiben a harmadik áruházat sikerül még a karácsonyi ünnepek előtt megnyitni, akkor 2002-t 5-6 milliárd forintos árbevétellel szeretné zárni az Electro World. A cég szándékai szerint árait a jövőben is a versenytársak árai alatt 10 százalékkal szeretné tartani.

(Magyar Hírlap)