Módosuló uniós online áfaszabályok

Vágólapra másolva!
Elsősorban az uniós országok versenyhátrányát szünteti meg az EU gazdasági és pénzügyminiszterei tanácsának legutóbbi döntése, amelyben az elektronikus szolgáltatások áfaszabályait módosították - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A 2003. január 1-jén életbe lépő szabályozás értelmében az uniós szolgáltatók export esetén mentesülnek az áfafizetés alól, az EU-n kívülieknek pedig meg kell azt fizetniük a közösség piacán való értékesítéskor. A módosításra azért volt szükség, mivel a jelenlegi szabály szerint az uniós szolgáltatókat az értékesítés helyétől függetlenül áfafizetési közelezettség terheli, míg az EU-n kívüliek mentesülnek az alól, ha terméküket magánszemélyek veszik meg.

Az uniós piacon értékesítő magyarországi cégeket gyakorlatilag nem érinti az új szabályrendszer, mivel az érintett szolgáltatások jelentős részére eddig is az importőr ország áfaszabályai voltak érvényesek. Azon szolgáltatások esetében azonban, amelyek uniós értékesítését Magyarországon kellett bevallani, a módosítás könnyebbséget jelent majd.

Az EU-n kívüli szolgáltatóknak az új direktíva értelmében egy tetszés szerint választott tagállam adóhatóságánál kell majd regisztráltatniuk magukat, és az uniós magánszemélyekkel lebonyolított ügyletekből származó bevétel után az ebben az országban érvényes áfakulcs szerint adózniuk. A regisztráló ország az áfát a fogyasztó lakóhelye szerinti adóhatóság felé továbbítja.

(Üzleti Negyed)