Négyre olvad a Big Five mezőnye

Vágólapra másolva!
Az Arthur Andersen indiai részlegének beolvasztásával gyakorlatilag véget ért a patinás cég feldarabolása. Az Enron-botrány egyik legnagyobb áldozata, a globális könyvvizsgáló és tanácsadó cég felszabdalása rekordidő alatt ment végbe: mindössze nyolc hét kellett ahhoz, hogy az egyes országos érdekeltségek megállapodjanak a riválisok valamelyikével az összeolvadásról.
Vágólapra másolva!

Az utolsó darab is a helyére került azon a világtérképen, amelyet az Enron-botrányba belebukott könyvvizsgáló és tanácsadó cég, az Arthur Andersen "feldarabolásának" eredményeként a szakma új globális erőviszonyai alakítottak ki. Az Andersen indiai érdekeltsége az Ernst&Young helyi irodáját gazdagítja a korábban önálló részleghez tartozó vállalati megbízásokkal. Az indiai fúzióval az utolsó Egyesült Államokon kívüli Andersen-iroda is elkelt: az eddig öt globális játékost felvonultató auditáló és tanácsadó piac visszavonhatatlanul négy szereplősre olvadt.

Az Andersen feldarabolása rekordidő alatt zajlott le: a cég 84 országos leányvállalata mindössze nyolc hét alatt kiválasztotta új partnerét. Az Andersen először teljes, azaz globális hálózatának beolvasztását tervezte a rivális KPMG szervezetébe, ám az Enronnal kapcsolatos dokumentumok megsemmisítésével, a könyvviteli szabályok megsértésével vádolt amerikai központ ellen benyújtott, akár több milliárd dollár értékű kártérítési igény miatt az Andersennek le kellett mondani arról, hogy a világcég szervezete többé-kevésbé egységesen fennmaradjon.

A két legnagyobb nyertes az Ernst&Young és a Deloitte, Touche&Tohmatsu lett. A két cégóriás egyenként közel 15 ezer új alkalmazottat foglalkoztató és évi 2 milliárd dolláros bevételt biztosító Andersen-egységekhez jutott hozzá. Az Ernst&Young ugyanakkor jóval több mint 40 országos praxist szerzett meg, míg a Deloitte mindössze 14-et, ha nem számoljuk a venezuelai érdekeltséget, amellyel a tárgyalások befejezése már csak napok kérdése. Az Ernst&Young elnöke, James Turley bejelentette, hogy cége dolgozóinak száma két hónap alatt 100 ezer fölé duzzadt: Turley szerint az Andersen feldarabolásával az optimális válságforgatókönyv valósult meg, amely a lehető legtöbb embernek és vállalatnak a lehető legjobb megoldást jelentette az Andersen összeomlása után.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)