Jelentős adócsökkentés várható

Vágólapra másolva!
Huszonöt százalékra csökkenthetik az átlagos személyi jövedelemadót. Az SZDSZ és az MSZP vezető gazdaságpolitikusai csütörtökön véglegesítik a jövő évi adókoncepció főbb elemeit - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Bár a legmagasabb adókulcs (40 százalék) nem változik, ám ez csak az átlagkereset kétszerese feletti részt terhelné. Várhatóan pénteken hozzák majd nyilvánosságra a 2003-as koncepció elemeit.

A lehetséges háromkulcsos adótábla rendszerében a minimálbér kétszerese felett lépne életbe a 25 százalékos adókulcs - az átlagbér alatt a bér 18 százalékával járulhatunk hozzá a költségvetés bevételi oldalához. Az SZDSZ és az MSZP egyetért abban, hogy a minimálbért (50 ezer forint) adómentessé kell tenni.

Könnyítés az adófizetőknek - bevételkiesés az államnak

Az adóreform következtében kétségtelenül kevesebb teher hárul az állampolgárokra, de a költségvetés szempontjából ez jelentős bevételkiesést okoz. A kiesés 150 milliárd forintnak felel meg. Államháztartási szinten az egyenlegromlás 105 milliárd forint lehet. Az adócsökkentés egyik célja, hogy az utóbbi két év folyamán jelentősen lelassult gazdasági növekedést ösztönözzék. Az adócsökkentés miatt kieső összegeket a kiadási oldalon kell megtakarítani - nyilatkozta az Üzleti Negyednek László Csaba, jövendő pénzügyminiszter.

A minimálbér adómentessé tételét a két párt gazdaságpolitikusai nem a 0 százalékos adókulcs bevezetésével kívánják megvalósítani, hanem adójóváírás formájában. Az adótáblát 2004-ben is meg tervezik változtatni - akkor a legmagasabb, 40 százalékos kulcs 38 százalékra csökkenne.

Pártok egyeztetése - érvháború

A csütörtökön megszülető egyezségben mindkét párt a kompromisszumra törekedett - a reformban megtalálható mind az SZDSZ, mind az MSZP korábbi programja. A 2004-es határadókulcs-csökkentés kétségtelenül az SZDSZ javaslatára kapott helyet a dokumentumban, akárcsak az aló kulcs. A szabad demokraták programja ugyanis 36 százalékos legmagasabb kulccsal tervezett.

Az adótábla háromkulcsossá tételében, valamint a középső sáv 25 százalékban történő megállapításában viszont a szocialisták programja köszön vissza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó
(Az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Eltérő adórendszert ígér az MSZP és az SZDSZ
(2002. április 23.)

Összehangolható az MSZP és az SZDSZ adóreform-terve
(2002. április 11.)