Külföldre indulnak a japán megtakarítások

Vágólapra másolva!
Rossz néven vették a lekötött betétek garanciájának eltörlését és megelégelték a jenben jegyzett kötvények alacsony hozamát a japán magánbefektetők, és az euróban, illetve ausztráliai dollárban jegyzett kötvények felé fordult érdeklődésük. A japánok betéteinek összege eléri a 10,9 ezermilliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

Ha a japán megtakarítások töredéke külföldi deviza-befektetéssé alakulna, az igencsak hátrányos érintené a jen árfolyamát, míg támogatná a céldevizákat.

A legnagyobb japán értékforgalmazó ház, a Nomura Securities az idén már közel annyi dollárban jegyzett kötvényt adott el ügyfeleinek, mint az elmúlt év egészében. Az első négy hónapban a Nomura 1,525 milliárd dollár értékben adott el dollárkötvényeket, miután tavaly egész évben 1,73 milliárd dollárért értékesített ezekből. Euróban jegyzett kötvényeket az első négy hónapban 795 millió euró értékben adott el, miután az elmúlt évi összes értékesítése 100 millió euró volt. Ausztráliai dollár kötvényekből 880 millió dollárnyi kelt el a tavalyi egész évi 3,72 milliárd dollárnyi után.

(MTI)

Korábban:

Leminősítették Japánt
(2002. április 16.)