Nem titok a hosszú élet haszna

Vágólapra másolva!
A hazai biztosítási piac díjbevételei az infláció háromszorosával nőttek az első negyedévben. A közel 20 százalékos emelkedésben az életbiztosításoknak volt a legnagyobb szerepe. Ezeknek a díjbevételeiből jórészt a kisebb biztosítók húztak hasznot.
Vágólapra másolva!

A hazai biztosítási piac 126 milliárd forintos díjbevétellel zárta az idei első negyedévet. Ez 18,45 százalékos előrelépés az előző év hasonló időszakához képest. Az emelkedés kiegyensúlyozott. Ezt mutatja a nem élet jellegű biztosítások díjainak 76 milliárd forintos, 17,4 százalékos bővülése. A casco tarifái 20, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tarifái 17 százalékkal gyarapodtak. A megugrott életbiztosításokból a kisebb társaságok húztak hasznot.

Tűzre, kárra, életre

Az életbiztosítások piaca a tavalyi gyengélkedés után robbanásszerűen megugrott - áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) statisztikájában. Az életbiztosítások révén befolyt hajszál-híján 50 milliárd forint biztosítási díj közel 20 százalékkal több, mint tavaly. Ezen belül az egyszeri díjas termékeknél közel 23 százalékos az előrelépés, ami 10,5 milliárd forintos bevételt jelent.

A vagyoni ágban a tűzre és elemi kockázatokra kötött módozatok díjbevétele közel 53 százalékkal nőtt egy év alatt. Nem kizárt - írja a Világgazdaság - hogy a társaságok az ipari vagyoni kockázatoknál már áthárították ügyfeleikre a tavalyi amerikai terrortámadás után megnőtt viszontbiztosítói díjakat.

A befektetési biztosítások iránti kereslet fellendülése nyilvánvalóan a tőzsde élénküléséhez is kötődik - írja a Világgazdaság. Érdemes viszont megfigyelni, hogy míg sokkal többen spekulálnak az életbiztosításokból befolyó összegekre, az egészségbiztosítások száma 30 százalékkal visszaesett.

Az életbiztosításokból a kisebb biztosítók húztak hasznot

A társaságok versenyében a legnagyobb vegyes biztosítók növelték piaci részesedésüket. Vesztett viszont azoknak a nagy cégeknek a többsége, ahol az életbiztosításokon van a hangsúly. Ezek közül kivétel az OTP-Garancia amely elsősorban az életbiztosítások segítségével a legnagyobb 2,2 százalékos piaci bővülést könyvelte el.

Az itthon legnagyobbnak számító Allianz Hungária 38,5 milliárdos díjbevétellel 1,1 százalékos, a Generali-Providencia 22,2 milliárd forinttal 1,3 százalékos piaci bővülést produkált.

A nagyobb méretű visszaeső társaságok között van az ÁB-Aegon, amelynek 14,3 milliárd forintos díjbevétele piaci részének 2,2 százalékos visszaesését jelenti. Az ING Nationale-Nederlanden díjbevétele csak minimálisan nőtt, ami 1,5 százalékos piacvesztést eredményezett.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Mabisz