Vértesi Erőmű: ellentét a pénzügyi tárca és az ÁPV között

Vágólapra másolva!
Varga Mihály pénzügyminiszter aláírta a Vértesi Erőmű Részvénytársaság környezetvédelmi beruházása megkezdéséhez szükséges kézfizető kezesség vállalást igazoló dokumentumot - közölte a társaság szóvivője. Az ügy miatt az ÁPV Rt. meneszteni kívánja az erőmű és a Magyar Villamos Művek Rt. vezetését.
Vágólapra másolva!

Lovasi Andrea, az erőmű szóvivője elmondta: a kormány már márciusban döntött az oroszlányi hőerőműben megvalósítandó mintegy 14 milliárd forint értékű kéntelenítő-beruházásról, amellyel elkerülhető az üzem 2004. évi bezárása és mintegy 3,5 ezer dolgozó munkahelyének megszűnése.

Egy héttel ezelőtt az ÁPV Rt. az erőmű korszerűsítési beruházásának elhalasztása mellett foglalt állást. A Magyar Villamos Művek Rt. és a kistulajdonosok viszont együttes szavazattal felhatalmazták az erőmű vezetőségét arra, hogy felvehesse a beruházás részleges finanszírozásához szükséges 10,4 milliárd forintos bankhitelt.

Lovasi Andrea elmondta: a felújítási program azért is fontos, mert az erőmű beruházása a márkushegyi bányaüzem sorsát is megpecsételte volna.

Az ÁPV Rt. azóta levélben szólította fel a Vértesi Erőmű Rt. igazgatóságát, hogy hívjon össze rendkívüli közgyűlést, amelyen új vezetők kinevezéséről határozhatnának a tulajdonosok. Mivel a közgyűlés megtartását legalább 30 nappal az esemény előtt be kell jelenteni, arra a leghamarabb június közepén, azaz már az új kormány működése alatt kerülhet sor.

(MTI)