Búvárkodás: a megfizethető luxushobbi

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A magyarországi aktív búvárok száma az utóbbi időben meredeken nőtt, és napjainkban több ezren űzik ezt a szép sportágat, nem utolsósorban a búváriskolák nagy választéka, és a tanfolyamok viszonylagos olcsósága miatt.

A hazai kezdő búvártanfolyamok már 40-50 ezer forintért elvégezhetők, de természetesen a már gyakorlott búvárok számára jóval drágább, speciális képesítést nyújtó kurzusok is vannak. Az oktatóközpontok többsége a tanfolyam díján felül úgynevezett kártyaregisztrációs díjat - mintegy 10 ezer forintot - számolnak fel. A névvel, fényképpel ellátott plasztik-lap segítségével a világ bármely búvárközpontjában lehetőség nyílik felszerelés-bérlésre, és a túrákon való részvételre.

A tanfolyamok elméleti oktatásból, uszodai, és nyíltvízi merülésekből, illetőleg vizsgatételből állnak. Magyarországon viszonylag kevés alkalmas tó áll rendelkezésre a búvártanulók vizsgáztatására, ezért szinte mindegyik búváriskolában lehetőség nyílik - természetesen plusz-költségek mellett - az adriai vizsgázásra is. A tanfolyam sikeres elvégzése után az adriai tengeri búvárhétvégéktől kezdve a vörös-tengeri, sőt maldív-szigeteki búvár szafariig számtalan lehetőség közül lehet választani. Egy hét adriai búvárkodás már 80-90 ezer forintért elérhető, a vörös-tengeri Dahabért azonban 200 ezer forintot is le kell szurkolni.

Az Üzleti Negyed által megkérdezett búváriskolák elmondták, hogy egy komplett felszerelés már 200 ezer forintért is beszerezhető, de hozzátették, hogy az igazán biztonságos eszközök ára ennél azért jóval magasabb.