Magánosítással kárpótolnák az embereket Argentínában

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonú földek és értéktárgyak eladásából befolyó összeggel kívánja az állampolgárokat kárpótolni befagyasztott megtakarításaikért Eduardo Duhalde argentin elnök - jelentette a BBC. Az ország gazdasági válsága eközben egyre mélyül, és az átmeneti megoldást jelentő hitele megszerzésére egyre kevesebb az esély.
Vágólapra másolva!

Az államnak sokmillió hektár földje és egyéb olyan tulajdona van, amit nem használ. Tanulmányoznunk kell annak a lehetőségét, hogy ezek segítségével hogyan kárpótolhatnánk az embereket befagyasztott megtakarításaikért cserébe - mondta Eduardo Duhalde argentin elnök. A földeken kívül vasutak, sőt állami tulajdonú bútorok eladása is szóba kerülhet. A BBC értékelése szerint mindez azt jelzi, hogy az argentin kormánynak elenyésző esélye sincs a súlyos gazdasági válság megoldására és a szegénység mérséklésére.

A kabinet korábban azt tervezte, hogy az állampolgárok bankokban zárolt megtakarításait hosszú lejáratú államkötvényekké alakítják, de erre egyelőre nem kerül sor.

Argentínában az elmúlt öt hónap során a szegénység példátlan méreteket öltött: a peso értékének 70 százalékát elvesztette a dollárhoz képest, a munkanélküliségi ráta 25 százalékosra emelkedett; idén várhatóan az ország GDP-jének értéke 15 százalékkal zuhan. Több millió ember már egyáltalán nem rendelkezik készpénzzel, melynek szerepét az árucsere vette át.

(Üzleti Negyed)

Korábban: