Lassuló gazdasági növekedés Közép- és Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
A közép- és kelet-európai országok és a Független Államok Közösségének tagállamai 4,3 százalékos gazdasági növekedésükkel 2001-ben felülmúlták a feltörekvő piacok más országainak, valamint az Európai Unió tagállamainak és az Egyesült Államoknak a gazdasági növekedését, idén azonban már nem várható ilyen élénkség - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a kelet-európai piacgazdaságok átalakulásának állapotáról tegnap Londonban közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzés szerint a térségbeli gazdaságok növekedése 2002-ben mérsékelten lelassul, 3,3 százalék körüli lesz; Közép-Európára és a balti térségre - a FÁK-országok és Délkelet-Európa nélkül - 2,6 százalékot jelzett a bank; ez azonos a tavalyi ütemmel. A 2001-ben elért erős gazdasági növekedést a megnövekedett belső fogyasztói kereslet és a nagyobb mértékű üzleti befektetések serkentették, ellensúlyozva a globális gazdasági lelassulást - áll a jelentésben. Magyarországon a pénzintézet 4 százalék közüli GDP-növekedéssel számol.

Willem Buiter, az EBRD főközgazdásza keddi londoni sajtóértekezletén azt mondta, hogy kedvezőek maradnak a térségbeli gazdasági fejlődés távlatai, és 2002-ben az átalakuló gazdaságok továbbra is gyorsabb ütemben fejlődnek majd a világgazdaságinál.

A jelentés készítői a térségbeli éves inflációt átlagosan 9,6 százalékra várják 2002-ben: Magyarországon 5,7 százalékot jeleznek előre. A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy a világgazdaság lelassulása, a nemzetközi piacok ingatagsága ellenére a térségbeli nettó magántőke-beáramlás a 2000-ben mért egymilliárd dollárról 6,1 milliárd dollárra ugrott 2001-ben. A kelet-közép-európai piacgazdaságok átalakulását segítő EBRD az elmúlt évben rekordösszeget, 3,66 milliárd eurót fektetett be a térség 27 országában. A pénzintézet hét végi bukaresti éves tanácskozása előtt kiadott éves jelentés szerint az EBRD a piacgazdasági átalakulás legfejlettebb országaiban 1,6 milliárd eurót (Magyarországon négy programba 98,5 millió eurót) fektetett be.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

EBRD