Mesterséges verseny a kínai távközlési piacon

Vágólapra másolva!
A China Telecom kínai távközlési óriásvállalat kettéosztásával két új, egyenként ugyancsak óriásnak tekinthető távközlési szolgáltatót hozott létre a tulajdonos kínai állam. A Vodafone eközben megnövelte részesedését a China Mobil mobiltelefon szolgáltatóban.
Vágólapra másolva!

A China Telecom megtartja a nevét, és 21 déli- és nyugati tartományban folytatja működését. A cég piaci tőkéje 19 milliárd dollár. A China Telecomból kiváló új vállalat, a China Netcom Communication Group 10 tartományban szolgáltat ezentúl.

Kína a világ legnagyobb mobiltelefon piaca 166,5 millió előfizetővel, és a világ második legnagyobb vonalas telefon piaca, ahol az előfizetők száma 192 millió. Ehhez képest a telefonvonalak kiépítettségi szintje elmaradott az 1,3 milliárdos lélekszámú országban, ezért sok szakértő szerint a piaci verseny kialakulására az előfizetőknek még várniuk kell.

A reform a helyes irány, és a versenyhelyzet megteremtése a cél - mondta a kínai Informatikai Minisztérium feje, Vu Jicsuán. A lépés arra is irányult, hogy a külföldi tőkét a bimbózó kínai távközlési piacra csalogassa - írja a BBC News.

A kíniak 11,2 százalékának van mobiltelefonja, míg ez a szám Európában eléri a 60-80 százalékot. Kína a világ leggyorsabban fejlődő mobiltelefon-piaca, és az előrejelzések szerint 2005-re a mobiltelefon-előfizetők száma meghaladja majd a vonalas előfizetők számát. A két fixvonalas szolgáltató akkor fog versenyre kelni a két mobilszolgáltatóval, a China Mobillal és a China Unicommal, ha megkapják a mobilszolgáltatói engedélyeket - mondták szakértők.

A China Mobilnak 8 tartományi szolgáltató felvásárlására 10,2 milliárd dollárra van szüksége. Ez, és a kormány lépése arra ösztönözte a Vodafone-t, hogy 750 millió dollár értékben 3,2 százalékra emelje az eddigi 2,18 százalékos részesedését a China Mobilban - írja a The Financial Times. A lépéssel a Voddafone jogot nyert arra, hogy tagok delegáljon a China Mobil igazgatótanácsába.

A China Mobil jelenleg 13 tartományban szolgáltat, és előfizetőinek száma közel 1,7 millióval nőtt az elmúlt hónapban. Szakértők szerint már csak pár hónap kérdése, és a vállalat megelőzi a világelső Vodafone-t.

(Ülzeti Negyed)

Ajánlat: