Cseh-magyar acélvám-háború

Vágólapra másolva!
Csehország válaszlépéseket fontolgat Magyarország ellen, miután a magyar kormányzat ideiglenes vámpótlékot vetett tett vas- és acélipari termékekre. Cseh lapvélemények szerint a döntés jelentős károkat okoz a nagyobb acélgyártók számára, megfelelő válaszintézkedések hiányában pedig csökkenteni kellene a termelést, ami a munkanélküliség növekedéséhez vezetne Morvaországban.
Vágólapra másolva!

Frantisek Kubelka cseh ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági lap pénteki számában elmondta: nem zárja ki, hogy kölcsönösségi alapon Csehország hasonló intézkedést hoz. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországhoz hasonló lépéseket esetleg más országok is megtehetnek, ami nagyon kedvezőtlen lenne a cseh vas- és acélipar számára. Kubelka szerint a tárca és a cseh gyártók most áttanulmányozzák a magyar intézkedéseket, majd május 22-én döntenek az esetleges válaszlépésekről.

Magyarország 15 vas- és acélipari árucsoportban a meghatározott behozatali mennyiségi keretet meghaladó importot vámpótlékkal terheli 2002. június 3-tól december 3-ig. Az ideiglenes vámpótlék mértéke árucsoportonként változó, 20 és 25 százalékos - közölték kedden a magyar gazdasági minisztériumban.

A Hospodárské Noviny azt állítja, hogy a magyar intézkedések nagy csapást jelentenek a cseh acélipar számára. Az a terület, ahová még szállíthatunk, ugyanis egyre szűkül" - írta az újság.

A legjelentősebb cseh vas- és acélgyártók azonnali válaszlépéseket sürgetnek a cseh kormánytól Magyarországgal szemben. Szerintük enélkül Csehországban rövidesen csökkenteni kell a termelést, amitől nőne a munkanélküliség Észak-Morvaországban.

Ladislav Lukác, a budapesti cseh nagykövetség kereskedelmi tanácsosa szerint a cseh gyártók számára a magyar védő intézkedések erőteljesen diszkriminatív jellegűek. A magyar fél ugyanis már az elmúlt négy évben is erősen korlátozta a vas- és acéltermékek behozatalát, Csehország számára pedig a magyar piac igen fontos. A Hospodárské Noviny úgy tudja, hogy Csehország tavaly 148 ezer tonna acélt exportált Magyarországra.

(MTI)

Korábban:

Magyarország beszáll az acélvám-háborúba
(2002. május 14.)