Csökkent a háztartások megtakarítása áprilisban

Vágólapra másolva!
A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége áprilisban az előzetes adatok alapján 6,4 milliárd forinttal csökkent a márciusihoz képest - tájékoztatott az MNB szerdán. A csökkenésben meghatározó szerepe volt a hitelállomány kiugróan nagy emelkedésének. A pénzügyi eszközök közül az előző hónaphoz hasonlóan a befektetési jegyek, a készpénz- és a nyugdíjpénztári követelések nőttek, míg a lakossági betét- és állampapír-állomány áprilisban csökkent.
Vágólapra másolva!

A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége a megtakarítások alakulását mutatja az inflációval megtisztítva. A nettó finanszírozási képesség a 21,9 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációval együtt 15,5 milliárd forintot tett ki ez év áprilisában. Márciusban ez 19,8 milliárd forint volt.

Az árfolyamváltozások miatt a háztartásoknak áprilisban 4,8 milliárd forint átértékelődési nyeresége keletkezett, így piaci áron a nettó pénzügyi vagyon 20,3 milliárd forinttal emelkedett.

A háztartások áprilisban csökkentették a hitelintézetekkel szembeni követelésüket. A forintbetétek és banki értékpapírok állománya 8,3 milliárd forinttal mérséklődött, a hónap végén 3030,4 milliárd forintot tett ki.

A korábbi hónapoknál nagyobb mértékben növekedett a háztartások birtokában lévő forint készpénzállomány. Ez április végére 942,1 milliárd forintot ért el, ami 21,6 milliárd forinttal magasabb a március véginél.

Áprilisban ismét növelte devizabetéteit a lakosság, a dollár árfolyamának csökkenése miatt azonban jelentős átértékelődési vesztesége keletkezett. Így összességében 7,5 milliárd forinttal 720,2 milliárd forintra csökkent a devizabetétek forintra átszámított értéke.

A pénzügyi eszközök közül áprilisban az előző hónapokhoz hasonlóan a befektetési jegyek iránt nőtt a lakossági kereslet. Ezek állománya április végén 685,5 milliárd forintot tett ki, ami 18,9 milliárddal magasabb a március véginél.

Állampapír portfólióját ugyanakkor 5,5 milliárd forinttal 841,7 milliárd forintra csökkentette a lakosság áprilisban. A háztartások tulajdonában lévő tőzsdei részvények értéke 12,5 milliárd forinttal 194,0 milliárd forintra nőtt. A növekedés az árfolyamnyereségből adódott.

Áprilisban a háztartások tartozása az eddigi legnagyobb mértékben, 40,1 milliárd forinttal emelkedett, a hó végi állomány értéke 1.046,1 milliárd forint volt.

A tartozásokon belül az ingatlanhitelek kiugró mértékben, 22,5 milliárd forinttal bővültek, és a fogyasztási hitelek 15,6 milliárd forintos növekedése is magasabb a tavalyi átlagos havi mértéknél.

(MTI)

Ajánlat:

MNB