Oroszország: 40 százalékkal több külföldi tőke

Vágólapra másolva!
Éves összevetésben 39,4 százalékkal 3,82 milliárd dollárra nőtt az Oroszországba érkezett, az adóssággeneráló beáramlást is tartalmazó külföldi tőke összértéke az idei első negyedévben, de a fő felhajtóerőt a vállalati hitelfelvételek és a portfólió-befektetések adták, az összegen belül ugyanakkor csökkent a működőtőke-beáramlás - közölte az orosz állami statisztikai hivatal (Goszkomsztat).
Vágólapra másolva!

A hétvégi jelentés szerint az átlagon belül a portfólió-befektetések értéke 95,3 százalékkal 88 millió dollárra nőtt. Az orosz vállalatoknak nyújtott devizahitelek értéke 67,9 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedett az idei első három hónapban. A közvetlen külföldi befektetések értéke azonban a tavalyi azonos időszakhoz képest 13,8 százalékkal csökkent, s nem haladta meg a 829 millió dollárt. A tavalyi első negyedévben még 12,8 százalékkal nőtt éves összevetésben az orosz gazdaságba érkező külföldi működőtőke értéke.

Az Oroszországban lévő külföldi tőke összértéke március 31-én 34,4 milliárd dollár volt, 8,9 százalékkal több az egy évvel korábban nyilvántartott 31,6 milliárd dollárnál - idézte a hivatal jelentését a Dow Jones. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzése szerint a kelet-európai térség egészébe az idén 33,7 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetés érkezik a tavalyi 25,5 milliárd dollár és a 2000-ben mért 22,7 milliárd dollár után.

(MTI)