Márciusban 31,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2002 márciusában a munkanaptényezővel kiigazítva 31,7 százalékkal haladta meg a 2001 márciusit, míg az előző havinál szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,6 százalékkal volt magasabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden, az intézet honlapján közzétett közleményben. Legnagyobb mértékben a PEst, Hajdú-Bihar, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei építési cégek termelése növekedett.
Vágólapra másolva!

A kiigazítatlan adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva a termelés márciusban 27,3 százalékkal, az első negyedévben pedig 23,4 százalékkal emelkedett. Az idén februárban a szezonálisan és a munkanap-korrekcióval kiigazított adatok szerint az egy évvel korábbit 27,3 százalékkal, az előző havit pedig 2,6 százalékkal haladta meg az építőipari termelés.

A KSH közleménye szerint 2002 márciusában az építőipari termelés folyó áron 95 milliárd forint volt, az év első három hónapjában pedig 230,5 milliárd forintot tett ki. A termelés folyóáras értéke múlt év márciusában 71,6 milliárd forint volt.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan az épületek építése - lakásépítések, illetve néhány nagy méretű épületben végzett munkák - Budapest Sportcsarnok, Uránia Filmszínház - jelentősen, 19,5 százalékkal növekedett.

Az év első hónapjában valamennyi megyében emelkedett a termelés. A legnagyobb mértékben, 50 százalékkal, a Pest, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhelyű építéssel foglalkozó szervezetek termelése növekedett.

Az építőipari vállalkozások 2002 márciusában az egy évvel korábbinál 27,9 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Ezen belül az egyéb építmények új szerződéseinek volumene 55,4 százalékkal emelkedett, elsősorban az útépítésekre megkötött szerződéseknek köszönhetően.

Az év első három hónapjában az előző év azonos időszakáénál 22,4 százalékkal volt magasabb az újonnan kötött szerződésállomány az építőipari szervezeteknél. A hó végi szerződésállomány nagysága 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A múlt év márciusához viszonyítva az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,3 százalékkal, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építési árai pedig 4,2 százalékkal növekedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1,2 százalékkal voltak magasabbak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH