Többlettel zárt márciusban a fizetési mérleg

Vágólapra másolva!
Végleges adatok szerint 28 millió eurós többlettel zárt a folyó fizetési mérleg márciusban, így az év első három hónapjában a hiány 237 millió eurót tett ki - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. Tavaly márciusban 48 millió eurós deficitet mutatott a fizetési mérleg.
Vágólapra másolva!

Az áruforgalom hiánya márciusban 38 millió euró volt, az első háromhavi deficit pedig 637 millió eurót tett ki az egy évvel korábbi 419 millió euróval szemben. Az export értéke márciusban meghaladta a 2,73 milliárd eurót, az importé pedig 2,77 milliárd eurót tett ki; a kivitel 140 millió euróval, a behozatal 72 millió euróval nőtt márciusban, éves összevetésben - áll a jegybank közleményében.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege márciusban 25 millió euró többletet mutatott, így az első háromhavi hiány 32 millió euró volt. Tavaly az első negyedév végén 120 millió eurós többletet regisztráltak.

Az idegenforgalom bevételei márciusban 263 millió eurót tettek ki, 38 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az ágazat kiadása 123 millió euró volt, 16 millió euróval magasabb a tavaly márciusinál. A turizmus egyenlege márciusban 140 millió euró többletet mutatott, az első háromhavi többlet pedig 329 millió eurót tett ki, míg egy évvel korábban az aktívum 456 millió euró volt.

A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege márciusban 58 millió euró, az első három hónapban 313 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 290 millió euróval.

A részvény és egyéb tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések egyenlege 51 millió euró volt, 56 millió euró Magyarországra és 5 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés mellett. Az első negyedévben a többlet 210 millió euró volt, 244 millió euró Magyarországra irányuló közvetlen tőkebefektetés és 34 millió euró külföldre irányuló tőkemozgás mellett. Az előző év első negyedévében az egyenleg 216 millió euró volt.

Március végén a jegybanki tartalékok értéke 11 milliárd eurót tett ki, szemben a február végi 11,2 milliárd és a tavaly március végi 12,2 milliárd euróval.

Csökkent a bruttó adósság

A nemzetgazdaság bruttó adóssága - tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel - 200 millió euróval 37,3 milliárd euróra csökkent márciusban az előző hónaphoz képest - közölte a jegybank. A nemzetgazdaság nettó adóssága - tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel - továbbra is 12,1 milliárd euró volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB