Olcsóbb a cigaretta Romániában

Vágólapra másolva!
Az árak drasztikus csökkentésével fejezték ki a Romániában működő külföldi dohánygyártó társaságok elégedetlenségüket amiatt, hogy a román kormány minden eszközzel az egyetlen hazai román dohánygyártó céget igyekszik előnyös helyzetbe hozni. A dömpingárak ellen a kormány fellépését sürgeti a román pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az első lépést a Philip Morris romániai leányvállalata tette meg azzal, hogy jelentősen csökkentette a minőségi cigaretták közül Romániában piacvezető Marlboro árát: egy csomag Marlboro a korábbi 35 ezer lej helyett jelenleg 25 ezer lejbe kerül (1 dollár jelenleg 33400 lej).

Hamarosan követte a példát a legnagyobb romániai vetélytárs, a British American Tobacco (BAT), amely az általa forgalmazott márkák közül egyesek árát 30 százalékkal csökkentette. A Japan Tobacco International (JTI) társaság még nem döntötte el, hogy beszáll-e ebbe az árversenybe.

A Romániában igazán kivételes jelenségnek számító árcsökkenés hírét a legkisebb örömmel Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter fogadta. Tanasescu véleménye szerint nem kizárt, hogy a nagy társaságok dömpingárat alkalmaznak, ami ellen - mint mondta - a román kormány mindenképpen fel fog lépni. A pénzügyminiszter aggodalma érthető: tavaly az olajipari társaságok után a dohánytársaságok fizették be a legnagyobb összeget a román államkasszába illetékek és adók formájában: összesen 481,6 millió dollárt.

A román gazdasági sajtó szerint a mostani árháború mögött az áll, hogy a nagy külföldi társaságok egyre ingerültebben nézik az egyetlen román dohányipari cégnek nyújtott kormánytámogatást. A Román Nemzeti Dohánytársaságot (SNTR) tavaly privatizálták, a sajtó szerint meglehetősen furcsa körülmények között. Az állami dohánytársaságot egy olyan román vállalkozó vette meg, akit - a román sajtó szerint - szoros kapcsolatok fűznek a jelenlegi román kormánypárthoz. A román sajtó vádjait az érintettek természetesen cáfolják, az viszont tény, hogy az SNTR privatizációja után számos, a társaságot egyértelműen kivételezett helyzetbe hozó intézkedést próbált hozni a román kormány. Emiatt még az Európai Unióval is meggyűlt a kormány baja: Brüsszel egyértelműen figyelmeztette Bukarestet, hogy a társult tagsági szerződésben vállaltakat akkor sem sértheti meg, ha azzal a hazai dohánytermesztést és feldolgozást kívánja ösztönözni.

(MTI)