Tervek a panellakások felújítására

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem teljesül a különféle szakmai szervezetek óhaja, s nem kerül egy minisztériumba minden építéssel és építésigazgatással összefüggő feladat, tudta meg a Magyar Hírlap Csabai Lászónétól. A területfejlesztést viszont a Miniszterelnöki Hivatalban kezelik majd, mondta Csabainé, aki a Medgyessy-kabinetben kormánybiztosként koordinálja majd a honi lakásépítéssel kapcsolatos feladatokat.
Vágólapra másolva!

Noha a hazai építésügy különféle szervezetei azt szerették volna, ha az ágazat önálló minisztériumot kaphatott volna, vagy legrosszabb esetben is egy tárca fennhatósága alá vonnák az ágazat irányítási ügyeit, ez az óhaj egyelőre nem teljesült. Annyi azonban bizonyos, hogy a korábbiakhoz képest erőteljesen szűkül majd a kör: korántsem lesz annyira szétszórt az építésirányítás, mint korábban. Az MSZP elképzelései szerint az építésigazgatástól a rendezési tervekkel kapcsolatos intézkedéseken át a lakásügyek teljes köre is a belügyi tárca fennhatósága alá kerül.

Csabai Lászlóné a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: az egyik legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy munkatársaival és szakértőkkel mielőbb kidolgozzák, hogyan lehet bevonni a bérlakásépítésbe a vállalkozói tőkét. A leendő kormánybiztos azt ígéri, hogy egy évig biztosan nem nyúlnak hozzá a lakásépítés hitelezési rendszeréhez, s ha változtatnak, akkor is csak az építők érdekében teszik majd meg. Ma ugyanis, ha valaki jól sáfárkodik a lehetőségeivel, kedvező helyzetbe kerülhet.

Egyelőre nem változik a panelfelújítások rendszere sem, sorolta, bár ezen a területen sok ötlet vár megvalósításra. Komoly és megvalósítható programot szeretnének kidolgozni a hazai panelek felújítására.

A panelfelújítások átka, mondta Csabainé, hogy a jelenlegi rendszerben csak részleges felújításokra kerül sor: vagyis hol a külső szigetelést, hol a fűtési rendszert hozzák rendbe, vagy cserélik, közben pedig egy komplett rendbetételre lenne szükség. Abban pedig benne foglaltatik az összes vezeték cseréje is. A teljes felújításhoz célszerű lenne egy úgynevezett átmeneti otthont létrehozni legalább azokban a városokban, ahol sok a panel, mondta a leendő kormánybiztos. Az önkormányzatok tehát ily módon az átmenti bérlakások építésével is segíthetnék a panelfelújításokat. Ehhez természetesen a vállalkozói bérlakásépítési kedvet és az önkormányzati lehetőségeket össze kell hangolni, tette hozzá. Csabainé szerint célszerű lenne úgynevezett referenciaházakat is kialakítani, ahol be lehetne mutatni feketén-fehéren, hogy mi történik egy panelházban, ha csak a külső, vagy ha csak az ablak- és ajtószigeteléseket végezték el, s mi az eredmény akkor, ha megtörténik a komplett felújítás.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Lakásbiztosítás-kalkulátor