A következő kormány 300-400 ezer új munkahelyet ígér

Vágólapra másolva!
A következő négy évben 300-400 ezer új munkahely megteremtését ígérte az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága csütörtöki ülésén Kiss Péter, a munkaügyi tárca várományosa. A miniszterjelölt szerint az évtized végéig 700-900 ezres foglalkoztatotti létszámbővítésre van szükség a 70 százalékos foglalkoztatási ráta eléréséhez, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. A testület 12 igen szavazattal 9 tartózkodás mellett támogatta Kiss Péter miniszteri kinevezését.
Vágólapra másolva!

A miniszter-jelölt elmondta: a foglalkoztatotti létszám bővítésében fontos szerepet szán a nem tipikus foglalkoztatási formák - a részmunkaidős foglalkoztatás, a távmunka és az otthoni munka - tipikussá tételének.

Kiss Péter közölte: a foglakoztatás bővítése érdekében mérsékelni kívánják a járulékterheket; először a fix összegű egészségügyi hozzájárulás csökkentését, majd megszüntetését tervezik.

A miniszterjelölt szólt arról is, hogy a felnőttképzés ismét a munkaügyi tárcához tartozik majd, és a programokban részt vevők számát háromszorosára kívánják növelni.

Képviselői kérdésre válaszolva Kiss Péter elmondta: az új kormány célja a heti munkaidő 38 órára csökkentése, de ezt fokozatosan, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel egyetértésben kívánják elérni.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban 200 ember dolgozna, és Kiss Péter Pulay Gyulát kéri fel a tárca közigazgatási államtitkárának. A szakértő az előző kormányzati ciklusban az Egészségügyi Minisztériumban államtitkára volt.

(MTI)

Korábban:

Gazdasági reformok a láthatáron
(2002. május 23.)