Bérrobbanás az uniós csatlakozáskor

Vágólapra másolva!
A térség cégeinek termelékenysége alig több mint a multinacionális vállalatok egy főre jutó forgalmának a fele. Ezt a béreik eltérése is tükröz: a közép-európai vállalatok egy dolgozóra jutó forgalma 67 ezer euró, míg a régióban tevékenykedő multiké 120 ezer - mutatta ki a Deloitte & Touche (D&T) tanulmánya.
Vágólapra másolva!

Ez a bérkülönbség azonban EU-csatlakozás után nem lesz fenntartható - mondta a D&T vezető menedzsment tanácsadási partnere, Mark Walton. A gyártási teljesítményben 19 százalékos, a szervezeti hatékonyság és a HR területén 17 százalékos, az ellátási lánc kiépítettségében pedig 14 százalékos lemaradás tapasztalható, írja a tanulmány. A magyar vállalatok ezt a lemaradást egyenlőre kompenzálni tudják az alacsony bérekkel, de ez az út már most is egyre nehezebben járható, az EU-csatlkozás után pedig nem lehet ilyen előnnyel számolni - mondták a szakértők.

A Deloitte & Touche száz régióbeli vállalaton végzett felmérést. Mark Walton szerint jelenleg a bérek szintje miatt nem jelent valódi versenyhátrányt a különbség, de az uniós csatlakozáskor a nyugati munkalehetőségek vonzereje ellensúlyozására megugorhat a bérszínvonal, a termelékenység feletti növekedés pedig versenyhátrányt okozhat.

A tanulmány szerint a rugalmas és gyorsan reagáló szemléletnek a mindennapi üzletmenetben is érvényesülnie kell. A térség vállalatainak a műszaki megújulás átvételét és a termékfejlesztés ütemét is gyorsítania kell. A reprezentatív minták szerint a régióra koncentráló cégeknél öt, a multiknál három hetet vesz igénybe egy részegység megújítása. A ki- és beszállítási minőség, valamint a selejtarány is javításra szorul. Figyelemre méltó eltérés még, hogy a regionális cégek csak két-három évre, multinacionális versenytársaik viszont húszéves időhorizontra terveznek - áll a tanulmányban

Az elmúlt évek növekedési üteme, és a multinacionális cégekkel való szorosabb együttműködés reményre ad okot, és a kelet-közép-európai cégek le fogják tudni küzdeni a jelenlegi lemaradást - mondta Mark Walton.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Deloitte & Touche

Korábban:

Még 15 év kell a bérek felzárkózásához
(2002. január 28.)