Az első negyedévben 17 százalékkal bővült a kiskereskedelem

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom az első három hónapban 14 százalékkal, márciusban 17,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A növekedésben közrejátszott, hogy a korai húsvét miatta a bevásárlások márciusban bonyolódtak.
Vágólapra másolva!

Az összesített kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben 1,222 milliárd forintot ért el. A kiskereskedelmi forgalom volumene jármű- és üzemanyag-eladások nélkül az első negyedévben 10,4 százalékkal, ezen belül márciusban 14,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A jármű- és üzemanyag-eladások az első negyedévben 23,1 százalékkal, márciusban 23 százalékkal bővültek.

A KSH közleménye szerint a márciusi kiemelkedő mértékű növekedésben a jelentős bérkiáramlás mellett szerepet játszott az is, hogy a korai húsvét miatt az ünnepi bevásárlások ebben a hónapban bonyolódtak.

Az első három hónapban minden termékcsoport forgalma nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi eladások változatlan áron számított értéke márciusban 18,7 százalékkal, az első negyedévben átlagosan 11,5 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A textil-, ruházati- és lábbeli kiskereskedelem növekedése márciusban 21,6 százalék, az első három hónapban átlagosan 14,4 százalék volt.

A gyógyszer-, gyógyászati termékek-, illatszer kiskereskedelmi forgalom márciusban 7,7 százalékos, háromhavi 8,2 százalékos bővülése jelentős mértékben meghaladta az előző évi 1,4 százalékos átlagos növekedési ütemet.

A gépjármű- és -alkatrész-kiskereskedelem évek óta tartó dinamikus bővülése fennmaradt, márciusban 32,5 százalékkal, az első három hónapban 33,3 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le az előző év azonos időszakához képest. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 43 százalékkal nőtt.

Az üzemanyag kiskereskedelem értékesítése márciusban 12,4 százalékkal, az első negyedévben pedig 12,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

(MTI)

Ajánlat:

KSH