Több milliárd dolláros veszteség a vezető japán bankoknál

Vágólapra másolva!
A márciussal végződő pénzügyi évről tetemes veszteségeket jelentettek a legnagyobb japán bankok pénteken. Az UGJ Holdings pénzintézet például közel 10 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el - írja a CNNmoney. A négy vezető japán bank ugyanakkor az idei pénzügy évben már nyereségre számít.
Vágólapra másolva!

A Mizuho Holdings 7,8 milliárd, a Daiwa Bank 7,4 milliárd, a Sumimoto Mitsui Banking Corp. 2,58 milliárd, a Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG) pedig 1,2 milliárd dolláros veszteségről számolt be.

A japán bankok több milliárd dollárnyi rossz kintlevőségei drámaian rontották a világ második gazdaságának növekedési kilátásait. Japánban egyébként a tavalyi év decemberével végződő egymást követő három negyedévben folyamatos GDP-csökkenést regisztráltak.

Ennek ellenére az idei első három hónapban a magánszektor egyes szereplői szerint 2,2 százalékos volt a GDP-növekedés, sőt egyes becslések szerint akár a 8-9 százalékot is elérheti. A 13 hónapja először tapasztalt export-növekedés ugyanakkor bizakodásra ad okot, csakúgy, mint a japán jegybank legfrissebb előrejelzése, amely már a gazdasági csökkenés megállásával számol, és amely előrevetíti a bankok idei nyereségességét is.

A bankok idén profitra számítanak

A legnagyobb veszteséget elkönyvelő UFJ Holding például 130 milliárd yenes - 1,04 milliárd dolláros - nyereséget prognosztizál a jövő márciussal végződő üzleti évre. A pénzintézet a 2002. márciusával végződő üzleti évben 210 milliárd yen - 9,84 milliárd dollár - veszteséget szenvedett el.

A 7,8 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó Mizuho Holdings a folyó pénzügyi évben már 1,68 milliárd dolláros profitra, a Mitsubishi Tokyo Financial Group, 1,22 milliárd dolláros vesztesége után 440 millió dolláros, a Daiwa Bank Holdings pedig 7,4 milliárd dolláros vesztesége után 400 millió dollárnyi nyereségre számít ebben a pénzügyi évben. Az UFJ rossz kintlevőségei márciusra elérték az 51,8 milliárd dollárt, a Daiwa pedig 26,9 milliárd dolláros kintlevőségről számolt be.

A négy legnagyobb japán bankok részvényeinek árfolyama az elmúlt év során közel 80 százalékot veszítettek értékükből, de az új pénzügyi év kezdete, április óta ismét kezdenek magukra találni. Az UFJ-részvények árfolyama pénteken 2,08 százalékos csökkenést követően 377 ezer yenen zárt, míg a Mizuho-papírok 0,33 százalékot, a Sumimoto-papírok 0,58 százalékot veszítettek értékükből, az MTFG papírjai ugyanakkor 2,42 százalékkal emelkedtek, és 975 ezer yenen zártak.

(Üzleti Negyed)