Halálhírre részvény-árfolyamemelkedés

Vágólapra másolva!
A hírre, miszerint Gianni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke elhunyt, meredeken emelkedni kezdett az olasz vállalat részvényének árfolyama. Az elnök testvére azonban cáfolta a lapértesülést.
Vágólapra másolva!

Olyan hírek keringenek, hogy Gianni Agnelli halott. Ezek az aljas híresztelések - mondta az elnök testvérem, Umberto Agnelli az Ifil holding vállalat részvényeseinek. A FIAT szóvivője pénteken cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy Agnelli - akit prosztatapanaszokkal kezelnek az Egyesült Államokban - meghalt. A hír nyomán rövid időre erősödtek a FIAT részvényei, ugyanis Gianni Agnelli a fő ellenzője, hogy a veszteséges olasz cég személyautó-gyártó részlegének 80 százalékát eladják az amerikai General Motorsnak, melynek 20 százalék már a tulajdonában van.

Umberto Agnelli elmondta, hogy napi kapcsolatban áll testvérével, aki továbbra is figyelemmel kíséri a vállalatcsoporttal kapcsolatos híreket. A FIAT részvényei az idén eddig több mint 30 százalékot vesztettek értékükből. A pénteki spekulatív részvényvásárlás éppúgy, mint a Financial Times híre, miszerint a hitelező bankok figyelmeztettek, bóvli kategóriába kerülhet a FIAT adóssága, ha nem gyorsítja fel szerkezetátalakítási programját, tovább gyengítették a részvényeket.

A Corriere delle Sera című lap pénzügyi körökből úgy értesült, hogy a FIAT-ot esetleg már 2004 előtt átveheti a General Motors. A FIAT-nak 2004-től eladási opciója van az autógyártó részleg 80 százalékára a GM-nek. A konszern vezetése azonban cáfolta, hogy a GM-FIAT-megállapodás e pontjának megváltoztatásáról tárgyalnának. A vállalat igazgatótanácsának tagjai ezen túlmenően hangsúlyozták, hogy ragaszkodnak FIAT-részesedésükhöz.

Hétfő délután a FIAT SpA 13,00 euró volt a milánói értéktőzsdén, 5,07 százalékkal olcsóbb a pénteki, 13,70 eurós zárónál. Csütörtökön 13,53 eurón nyitott.

(MTI)

Ajánlat:

FIAT

Korábban: