Távközlési cégek csődhelyzetben

Vágólapra másolva!
Súlyos pénzügyi válságban vannak a két távközlési szolgáltató, a GTS-DataNet Kft., és az Infigate Hungary Kft. tulajdonosai - írja a Budapest Business Journal (BBJ). Szakértők szerint a közép-európai távközlési piac nem kecsegteti a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A német Infigate GmbH valószínűleg még május végéig csődeljárást kezdeményez, a GTS-Datanet holland tulajdonosa, a KPNQwest NV, pedig már csődvédelmet kért, miután nem tudta kiárusítani kintlévőségeit.

A lap információi szerint az esseni székhelyű Infigate GmbH azért kényszerül a csődeljárásra, mert egy fő befektetője úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a fejlesztést Közép-Európában.

Ezek a cégek komoly összegeket fektettek be Magyarországon, viszont nincs a szolgáltatásaik iránt elegendő érdeklődés - mondta a BBJ-nek a Credit Suisse First Boston Europe elemzője Máté-Tóth István. Az elemző szerint már jó ideje érezhető volt, hogy ez fog történni.

Az Infigate vezérigazgatója, Klaus Kirchhöfer szerint az anyavállalat csődje nem befolyásolja az osztrák, cseh, és magyar részlegeket, mert azoknak más a tulajdonosi struktúrája. A prágai és a budapesti vezetőség viszont azt nyilatkozta, hogy még nem tudják, hogy a csőd hogyan befolyásolja majd ügyfeleiket. A vezetők elmondása szerint a cégnek Ausztriában és Magyarországon van a legtöbb ügyfele.

A KPNQwest vezetése május 23-án lemondott, miután csődvédelmet kért a cég.

A GTS-DataNet Kft. részéről egyelőre egyetlen illetékest sem sikerült elérnünk. A vállalat saját adatai alapján mintegy 20 000 dial up és 3000 ADSL-ügyféllel rendelkezik. A cég piaci részesedését tekintve 2-3. az üzleti, 3-4. a lakossági internet piacon.

(Üzleti Negyed)