Alig emelkednek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Mintegy 66 ezer magyar háztartás tervezi, hogy a következő két évben lakást vásárol vagy épít; ez 50 százalékkal több, mint 2001-ben - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből. Egy éven belül mintegy 550 ezer háztartás kíván jelentős összeget költeni ingatlanjára, ami 20 százalékos éves növekedést jelent. A felmérés szerint a lakóingatlanok reálértéke a következő 12 hónap során nem változik jelentősen.
Vágólapra másolva!

Az összeállítás kiemeli, hogy a tervezett lakásfelújítások száma az elmúlt 9 évben mért válaszok alapján idén a legmagasabb. A lakásépítési kedv növekedése tavaly a második félévben indult meg, elsősorban az átlagnál magasabb jövedelmű, fiatal korosztály tartós jövedelem-emelkedésének, valamint a lakáshitel kedvezmények kiterjesztésének köszönhetően.

A felmérés szerint 2002. első negyedévében a lakóingatlanok ára nem emelkedett számottevően és várhatóan a következő egy évben sem lesz jelentős a drágulás. Az ingatlanforgalmazók szerint a következő 12 hónapban legfeljebb 6-7 százalékos árnövekedés, azaz az ingatlanok reálértékének stagnálása várható.

Ezzel szemben az építési telkek továbbra is toronymagasan a legmagasabb hozamot biztosítják befektetőiknek: az építési vállalatok által adott válaszok 12,5 százalékos áremelkedést valószínűsítenek a következő egy évben. A fővárosban 12 hónap alatt 15-16 százalékos telekár-drágulásra lehet számítani.

(MTI)

Ajánlat:

GKI

Lakáshitel 2002
(az Üzleti Negyed különkiadása)