Csökken a kereslet a felsővezetők iránt

Vágólapra másolva!
Nehéz idők járnak mostanában a vállalatok topmenedzsereire, ugyanis világviszonylatban csökkenőben van irántuk a kereslet. Szakértők szerint a kedvezőtlen folyamaton Amerika fordíthat, ahol a gazdaság talpraállása újból munkához juttathatja a ranglétra felső fokaihoz szokott dolgozókat - derült ki a Korn/Ferry International (FFI) sajtójelentéséből.
Vágólapra másolva!

A világ vezető fejvadász cégének számító FFI jelentése szerint 2002 első negyedévében 22 százalékkal esett vissza a felsővezetők és topmenedzserek iránti kereslet világszerte az előző évi adatokhoz képest. Ez a trend még akkor is zuhanásnak számít, ha a folyamatos változásokat vesszük alapul, ugyanis ez esetben 10 százalékos növekedés tapasztalható 2001 utolsó negyedéhez képest, ám ebbe bele kell kalkulálni, hogy az év utolsó hónapjaiban sokkal ritkábbak a munkaszerződés-kötések mint évközben.

A csökkenő tendencia ellenére meglehetősen optimistán nyilatkoztak a szakértők, akik szerint az Amerikai gazdaság talpraállása jelentheti a fordulópontot: "Bár világviszonylatban a felsővezetők iránti igény a 2001-es szint alatt marad, hisszük, hogy az Amerikai gazdaság talpraáll az elkövetkező hónapokban, ami élénkítheti a dél-amerikai, ázsiai, és európai munkaerőpiacot." - nyilatkozta Paul C. Reilly az FFI elnöke.

Észak-Amerikában az első negyedévben 13 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest a felsővezetők iránt, míg folyamatosan nézve az adatokat 20 százalékos javulás figyelhető meg 2001 utolsó negyedéhez képest. Dél-Amerika ennél már jóval meredekebb visszaesést produkált, ott ugyanis 27 százalékkal kevesebb vezetőre tartottak igényt az első negyedévben, mint egy évvel korábban, míg folyamatosan tekintve a változásokat csak 11 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az előző negyedhez képest.

A legdrasztikusabban Európában csökkent a kereslet cégvezetők iránt, itt ugyanis 34 százalékos visszaesést regisztráltak, ráadásul még 2001 utolsó negyedéhez képest is 11 százalékos mínusz mutatkozott. Ázsiában némileg biztatóbban alakult a helyzet: 10 százalékkal csökkent ugyan az igény vezetők iránt az előző év első negyedéhez képest, ám 3 százalékos javulás volt tapasztalható az utolsó három hónaphoz viszonyítva.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Topmenedzseri fizetések: realitásvesztés
(2002. május 27.)

Álláshalmozó topmenedzserek
(2000. július 21.)

Ajánlat:

Korn/Ferry International