Betétbiztosítás: minden harmadik forint védett

Vágólapra másolva!
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2001-ben 4,9 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el, ami az előző évi eredmény 53 százaléka - jelentette be csütörtökön Jánossy Dániel ügyvezető igazgató.
Vágólapra másolva!

Az eredménycsökkenés részben a díjkulcsok tavalyi mérséklésének tudható be, másrészt azzal magyarázható, hogy a céltartalékképzést jelentősen befolyásolja a Realbank Rt.-vel szembeni követelés megtérülési kilátásainak hullámzása. Az OBA mérlegfőösszege tavaly az előző évihez viszonyítva 16 százalékkal, 35,8 milliárd forintra emelkedett. A források szinte teljes összegét a saját tőke adja, az eszközök 84 százaléka likvid.

Az átlagos díjkulcs tavaly 40 százalékkal, a 2000. évi 1 ezrelékről 0,6 ezrelékre mérséklődött. A tavaly elfogadott, 2004-ig érvényes díjpolitikai koncepció célkitűzése, hogy díjkulcs-növekedés nélkül teremtődjön meg az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjára a kártalanítási összeghatár jelenlegi egymillió forintról hatmillió forintra történő növelésének pénzügyi fedezete. Közben pedig megmaradjon az OBA összes (potenciális) kártalanítási kötelezettségének likvid vagyonnal való fedezettsége az 1-1,5 százalékos sávban.

Az OBA vagyona 2001 elején 25,5 milliárd forint, fedezettségi mutatója pedig 1,49 százalék volt. A betétbiztosítási alapnak a felszámolás alatt álló Realbankkal szemben a D kategóriában 5,077 milliárd forint, az F kategóriában 58,3 millió forint összegű követelése van. Az OBA szerint 80-100 százalékos megtérülés várható. Az alapnál nem számítanak arra, hogy e követelés az idén befolyik.

A hitelintézetekben lévő megtakarításokon belül az OBA által biztosított betétek részaránya 2001 elejére az előző évi 74 százalékról 77 százalékra emelkedett. Az előző évek tendenciájának megfelelően mind az állam által garantált megtakarítás-állomány, mind a nem biztosított állomány tovább csökkent (az előbbi 7-ről 6 százalékra, az utóbbi 19-ről 16 százalékra). Az alap kártalanítási kötelezettségének aránya azonban a biztosított betétállományon belül az előző évi 40 százalékról 35 százalékra mérséklődött, mivel nőtt az egymillió forint feletti betétek, azaz az OBA által nem védettek részaránya. Ezt is figyelembe véve a hitelintézetekben lévő megtakarítások OBA-védettsége 27 százalékos, a teljes védettség - az állami garanciával együtt - 33 százalékos volt 2001 elején, vagyis minden harmadik forint volt védett.

(MTI)

Ajánlat:

OBA