A Moody's Litvánia szintjére értékelte a japán adósságot

Vágólapra másolva!
Két fokkal - Kuvait, Ciprus, Lengyelország és Litvánia szintjére - értékelte le a japán állam által jenben kibocsátott kötvények besorolását a Moody's. Az A2- es osztályzat kilátása stabil, vagyis az államadósság további leminősítésére a közeljövőben nem kell számítani. A hitelminősítő szerint a szigetország kormánya nem képes megállítani az adósság rekordszintre emelkedését.
Vágólapra másolva!

A japán pénzügyminisztérium hivatalos előrejelzése szerint 2003 márciusára az ország államadóssága 693 trillió jenre, vagyis 5,2 trillió dollárra emelkedik, ami az ország GDP-jének 140 százalékát jelenti - írja a Bloomberg. Ez az OECD-tagországok között a legrosszabb arányt jelentené. A hírügynökség szerint a mostani, a vártnál szigorúbb leértékelés jelentős nyomást gyakorolhat Koizumi Junicsiro miniszterelnökre a válság mihamarabbi kezelése érdekében.

A japán gazdaság utóbbi négy évének vesszőfutása világosan követhető a Moody's adósság-besorolásaiból: 1998-ban a hitelminősítő még a legjobb, AAA osztályzatot adta az állampapírokra, míg a mostani A2-es besorolás a cég minősítési skáláján a hatodik.

A szigetország jenadósságainak besorolása péntektől a legrosszabb a legfejlettebb országokat tömörítő G7-tagállamok között.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: