Leállt Írország nemzeti légitársasága

Vágólapra másolva!
Leállította járatait pénteken és további értesítésig törölte 530 pilótáját a fizetési listáról a súlyosan veszteséges Aer Lingus, Írország nemzeti légitársasága, amely egyre durvuló munkaügyi konfliktusban áll a légi személyzettel, s elemzők szerint immár puszta fennmaradása is kérdéses.
Vágólapra másolva!

A pilóták előző nap egynapos sztrájkot tartottak, s amikor pénteken munkára jelentkeztek, hazaküldték őket, azzal az indokkal, hogy a járatok - egyelőre hétfőig - nem indulnak. Az intézkedés több ezer utast érint a hosszú írországi hétvégén, s az amúgy is a tönk szélén álló Aer Lingusnak napi 2 millió euró veszteséget okoz - írta a Reuters.

A kis állami cég - amely zömmel a tavalyi amerikai terrorcselekmények után összeomlott transzatlanti piacból élt - a múlt évben 140 millió euró veszteséget termelt. A pilótákkal kirobbant konfliktust éppen a túlélésre kidolgozott terv okozta, amely egyebek mellett az összesen 6 ezer fős alkalmazotti gárda harmadának elbocsátását célozza. Az Aer Lingus pénteken közölte: addig nem tudja újraindítani szolgáltatásait, amíg a pilóták vissza nem vonják a további sztrájkokra vonatkozó fenyegetéseiket.

A riválisok máris köröznek a földre kényszerült Aer Lingus felett. Az Air France tulajdonában lévő, Dublinból olcsó európai utakat kínáló CityJet közölte, hogy kész átvenni a nemzeti légitársaság jelentősebb európai járatait, ha az állami cég elbukik. A Ryanair, a legnagyobb ír "fapados" légitársaság eközben tömegével veszi fel az Aer Lingus által cserben hagyott utasokat, s arra számít, hogy a hosszú hétvégén 300 ezer utasa lesz, 35 százalékkal több, mint a tavalyi azonos hétvégén.

Michael O,Leary, a Ryanair vezérigazgatója ugyanakkor pénteken megjelent lapnyilatkozatában a verseny miatt fontosnak nevezte az Aer Lingus fennmaradását. A Ryanair részvényei mindenesetre 11 centtel, 1,8 százalékkal 6,15 euróra erősödtek pénteken Dublinban. A polgári repülést mély válságba taszító amerikai terrortámadások eddigi két legnagyobb európai áldozata a svájci Swissair és a belga Sabena; először a Swissair, majd az általa stratégiai befektetésként birtokolt Sabena omlott össze. Romjaikon azóta új, kisebb cégek épültek fel.

(MTI)

Korábban:

A vártnál kevesebb a Swiss vesztesége
(2002. május 13.)