Társaságok is juthatnának földhöz

Vágólapra másolva!
A földalap elsődleges célja nem a földek eladása, hanem az önkéntes cserével történő birtokrendezés lesz, valamint az, hogy biztosítsa a földet az állattenyésztéshez - írja a Napi Gazdaság a nemzeti földalapról szóló törvény kormány elé első olvasatban pénteken kerülő módosítási javaslata alapján.
Vágólapra másolva!

A kabinet elé kerülő törvényjavaslat szerint a jelenleg mintegy félmillió hektár területet kezelő földalapba tartozó földmennyiség várhatóan a duplájára duzzad az újonnan bekerülő természetvédelmi területekkel és erdőkkel - beleértve a honvédelmi tárca kezelésében lévőket is. A földalap nemcsak vásárlással vagy felajánlással, indokolt esetben kisajátítással juthatna földhöz, hanem járadék ellenében is, ugyanis életkortól, szociális és egészségügyi helyzettől függően - a majdani magasabb árral is kalkulált, tehát korrekt - életjáradékra "válthatnák" földtulajdonukat azok az idős emberek, akik nem akarnak már gazdálkodni, nem spekulálnak a földár növekedésére, de nem is kívánják földjüket a jelenlegi nyomott áron értékesíteni.

A törvényjavaslat szerint a most közhasznú társaságként működő földalap költségvetési szervvé alakulna, és a szélesebb társadalmi ellenőrzés érdekében felügyelőbizottságát nem az agrárminiszter nevezné ki, hanem az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága választaná.

A kabinet pénteki, első ülésén a tervek szerint foglakozik a földtörvény-módosítás alapelveivel is. Németh Imre agrárminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az új kormány meg kívánja hagyni a családi gazdaságok előjogait, de olyan szabályozásra van szükség, amelynek segítségével a termőföld ahhoz kerül, aki megműveli. A Napi Gazdaság szerint ebből arra lehet következtetni, hogy szövetkezetek és gazdasági társaságok is vásárolhatnak majd földet, persze csak akkor, ha tulajdonosaik között nincsenek külföldiek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: