A Heineken részesedést szerez a német Karlsbergben

Vágólapra másolva!
A holland Heineken NV és a német Schörghuber csoporthoz tartozó Bayerische BaruHolding tőkeemelés révén 45 százalékos részesedést szerez az ugyancsak német Karlsberg International Brand GmbH (KIB) söripari cégben - tették közzé kedden. A Karlsberg 55 stzázaléka változatlanul az alapító család tulajdonában marad.
Vágólapra másolva!

A Karlsberg csoporthoz tartozó cég 45 százalékát a Heineken és a Bayerische BrauHolding 2001-ben létrejött vegyes-vállalata, a Brau Holding International könyvelésébe illesztik. A megállapodás pénzügyi részleteiről egyelőre nem közöltek semmit. A Karlsberg hazai sör- és nagykereskedelmi részlege, a Karlsberg International Brand 55 százaléka változatlanul az alapító Weber család tulajdonában marad.

A Karlsberg International Brand évente 3,9 millió hektoliter sört és 400 ezer hektoliter egyéb italt értékesít. A Karlsberg vezérigazgatója, Richard Weber áprilisban a Handelsblattnak nyilatkozva már jelezte, hogy a tárgyalásokat folytatnak a hazai üzletág legalább 40 százalékos részesedésének eladásáról. A Karslbergnél a cég márkáinak nemzetközi elterjesztését várják az együttműködéstől.

A Heineken részvényeinek árfolyama hétfőn kora délután 46,10 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,03 euróval - 0,07 százalékkal - olcsóbb a hétfői zárónál. Kedden 46,17 eurón nyitott a részvény. Öt éven belül az árfolyam mélypontja 1997 végén volt 15 euró alatt, a csúcsa pedig 2000 végén, 56 euró fölött. Tavaly év végén 38 euróig csökkent a papírok értéke, idei csúcsa eddig kevéssel 50 euró fölött volt.

(MTI)

Ajánlat: